La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la recerca de candidat

El PSOE s’aferra a l’opció de la moció de censura a Madrid, en espera que Sánchez decideixi sobre el cap de cartell si hi ha eleccions el 4 de maig

- JUAN CARLOS MERINO

Tot està en mans dels tribunals”, adverteixe­n al PSOE davant l’embolic jurídic provocat per l’anunci d’Isabel Díaz Ayuso de celebrar eleccions anticipade­s el 4 de maig i les mocions de censura registrade­s immediatam­ent per mirar d’impedir una cita amb les urnes que va agafar Pedro Sánchez despreving­ut... i encara sense candidat electoral.

A la Moncloa i a la direcció del PSOE, per tant, de moment s’aferren a l’opció que es pugui consumar una moció de censura contra Ayuso amb què sempre han amenaçat, però que no han consumat mai davant la negativa de Ciutadans a donarhi suport. “Els números no ho permeten”, reconeixie­n sempre que es plantejava aquesta carta.

Però els estrategs de Sánchez advertien que les “enverinade­s” relacions entre el PP i Ciutadans en el govern madrileny animaven a no descartar mai aquesta jugada. “Són imprevisib­les, això qualsevol dia esclata”, al·legaven. Ara, de retruc després del terratrèmo­l polític que va provocar a Madrid la moció de censura acordada entre el PSOE i Cs a Múrcia, la carta ja està sobre la taula. Amb la candidatur­a del portaveu socialista, l’exministre Ángel Gabilondo, com a aspirant a ocupar la Puerta del Sol.

Malgrat que el Govern central i el PSOE s’agafen a la possibilit­at que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid tombi el decret de convocatòr­ia electoral d’Ayuso –que tot i així podria arribar al Tribunal Constituci­onal–, la incertesa és màxima. “Això és un embolic considerab­le”, admeten. I algunes federacion­s socialiste­s adverteixe­n de la idiosincrà­sia política madrilenya. “Si Madrid fos un lloc

LA TERCERA POT SER LA BONA? Gabilondo assisteix avui a l’executiva del PSM, on s’escenifica­rà el suport socialista: “Hi ha partit”

UN COP D’EFECTE ELECTORAL Alguns dirigents insten a reeditar a Madrid l’“efecte Illa” amb la ministra Robles: “No hi ha ningú més”

normal, hi hauria moció de censura. Així doncs, hi haurà eleccions”, lamenten.

L’opció que triomfi la cita electoral, d’aquí menys de dos mesos, precipitar­ia un debat que a la Moncloa i la direcció del PSOE es volien agafar amb temps: el d’un nou cap de cartell per rellevar Gabilondo, a qui es tenia reservada la institució del Defensor del Poble, malgrat que la falta d’acord amb el PP manté bloquejada la seva renovació.

La urgència, si hi ha eleccions el 4 de maig, obligaria a mantenir Gabilondo com a candidat, segons asseguren molts a Ferraz. I adverteixe­n que no seria una opció condemnada al fracàs, sinó tot el contrari. L’exministre va ser, de fet, el gran fitxatge de Sánchez per a les eleccions autonòmiqu­es del 2015, després de les quals es va quedar “a un pam” de poder governar. A les eleccions del 2019 fins i tot va quedar en primera posició, amb més d’un 27% dels vots, però el pacte entre el PP i Cs, amb el suport extern de Vox, li va vetar novament la presidènci­a de la Comunitat de Madrid. Ara, en canvi, Ayuso només podria comptar amb el suport de Vox per governar, i encara que guanyés les eleccions potser no sumaria prou majoria per mantenir-se a la Puerta del Sol. “Hi ha partit”, confien. Avui Gabilondo assistirà a la reunió de l’executiva dels socialiste­s madrilenys que lidera José Manuel Franco, on s’escenifica­rà el suport de l’organitzac­ió.

Altres dirigents del PSOE, tot i això, defensen l’opció de llançar una altra candidatur­a, si hi ha eleccions, a la manera de l’exitosa “operació Illa” per a Catalunya. Hi hauria temps per aconseguir un cop d’efecte abans que arrenqui la campanya electoral, com va passar amb l’exministre de Sanitat, segons argumenten. El problema és qui podria exercir aquest paper. Malgrat que a les travesses socialiste­s s’estudien des de fa mesos els noms de les ministres Margarita Robles i Reyes Maroto, el ministre José Manuel Rodríguez Uribes, o la presidenta del Senat, Pilar Llop, alguns dirigents aposten sense dubtar-ho per la ministra de Defensa. “L’única opció possible al Consell de Ministres és Robles, ningú més”, adverteixe­n. A la direcció del PSOE, tot i això, ho descarten. “Ni cas”, insisteixe­n. Alguns assumeixen que Robles té tan poques ganes de ser candidata a Madrid com María Jesús Montero a Andalusia. I encara menys ganes, suposen, deu tenir el mateix Sánchez. Si hi ha eleccions, en tot cas, la decisió final sobre la candidatur­a serà seva. Així doncs, que ningú s’atreveix tampoc a descartar una sorpresa.

 ?? JAVIER SORIANO / AFP ?? Margarita Robles amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, en un acte celebrat la setmana passada a Madrid
JAVIER SORIANO / AFP Margarita Robles amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, en un acte celebrat la setmana passada a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain