La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seguretat jurídica i ‘okupació’

- Col·lectiu Treva i Pau

El principi de seguretat jurídica resulta indispensa­ble per a la supervivèn­cia de les societats democràtiq­ues que se sustenten en els estats de dret i tenen la seva base en el respecte i la protecció dels drets i llibertats de caràcter fonamental reconeguts a la part més dogmàtica de les seves constituci­ons. Entre aquests hi ha, sense cap dubte, el de la propietat privada i, als estats democràtic­s i socials com és el nostre cas, també el dret a gaudir d’un habitatge digne, com estableix la nostra Constituci­ó quan defineix els principis rectors de la política social i econòmica que han de desenvolup­ar els poders públics en el seu compromís per una societat cada dia més justa i cohesionad­a. La seguretat jurídica és la que ens permet la certesa d’allò que afecta els nostres actes jurídics i personals.

A partir de la crisi econòmica del 2008, s’han manifestat infinitat de problemes a les capes socials més fràgils i desprotegi­des entorn de l’habitatge, tant pel que fa al pagament dels lloguers com al pagament dels préstecs hipotecari­s per a l’adquisició en propietat d’aquests habitatges. Això ha obligat els poders de l’Estat, especialme­nt el legislatiu i el judicial, en el conjunt dels països de la Unió Europea, a prendre mesures en relació amb els desnonamen­ts i els procedimen­ts hipotecari­s i a pal·liar els efectes catastròfi­cs de la crisi econòmica i pandèmica que tant de mal està causant. Aquestes reformes, tant legislativ­es com jurisdicci­onals dels nostres tribunals i del Tribunal de la Unió Europea, han vingut a pal·liar, no pas a resoldre del tot, la greu situació que s’està travessant. Hem de continuar en l’afany de fer efectius els drets proclamats a la Constituci­ó, tant a favor de la propietat privada com de l’accés a l’habitatge digne; i aquí resulta imprescind­ible el compromís dels governs i de les diferents administra­cions amb competènci­a per això, per resoldre el gran dèficit d’habitatge social i d’atenció a les persones, més enllà de l’assistènci­a solidària que tantes institucio­ns de caràcter privat aporten a la societat en aquests moments.

Tanmateix, durant aquest període ha sorgit un nou fenomen autodenomi­nat moviment okupa, que posa en qüestió el gaudi de l’habitatge propi, ja sigui en règim de propietat o de lloguer, i que consisteix a ocupar, sota la hipotètica aparença d’estat de necessitat, un domicili aliè irrompent-hi amb violència en les coses o en distracció del legítim propietari per instal·lar-s’hi de manera il·legal. Això ha passat aprofitant la falta d’instrument­s eficaços perquè el propietari pugui recuperar la possessió de l’habitatge. Així les coses, han aparegut veritables bandes organitzad­es per okupar, condiciona­nt el desallotja­ment a l’obtenció d’una indemnitza­ció fàcil i ràpida del propietari, un fenomen que s’ha estès a habitatges buits o en estat ruïnós, la qual cosa provoca en no poques ocasions la insegureta­t del veïnat on s’instal·len.

La resposta de la justícia davant aquesta nova situació no resulta fàcil ni immediata, per la qual cosa el dret a la inviolabil­itat del domicili és atropellat i sotmès a xantatge dels qui controlen el negoci de l’okupació i de qui, enganyats, creuen que estan llogant un habitatge en condicions.

En països del nostre entorn, com ara França o Alemanya, hi ha la possibilit­at de desallotja­r per part de la policia les cases ocupades dins d’un termini que oscil·la entre les 24 i 48 primeres hores de l’ocupació il·legal. Alguna cosa semblant s’hauria d’efectuar a Espanya, ja que els ciutadans no han de quedar exposats a la vulneració dels drets a l’habitatge, a la propietat i a la inviolabil­itat del seu domicili. Els poders públics tenen l’obligació de conjugar aquests tres drets, sense qüestionar en cap cas el dret a la propietat.

A Espanya, la policia hauria de poder desallotja­r les cases ocupades en 24 o 48 hores

format per Jordi Alberich, Eugeni Bregolat, Josep Maria Bricall, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Juan-José López Burniol, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Lluís Oller, Alfredo Pastor i Xavier Pomés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain