La Vanguardia (Català-1ª edició)

Letta torna al primer pla polític per rescatar el Partit Demòcrata italià

- ROMA Correspons­al

El centreesqu­erra italià inaugurarà diumenge una nova fase amb l’exprimer ministre Enrico Letta, que ahir va confirmar públicamen­t la seva disposició a tornar al primer pla polític per rescatar el Partit Demòcrata (PD) italià, enfonsat des de fa anys entre lluites internes.

Moderat, convençut europeista i amb tarannà per arribar a acords, Letta era dels pocs polítics italians que després de perdre el poder accepten un paper més discret. Va governar entre el 2013 i el 2014, fins que el sempre incòmode Matteo Renzi va decidir defenestra­r-lo per convertir-se en primer ministre. “Enrico, estigues tranquil”, li va dir justament un dia abans de clavar-li el punyal per l’esquena. El 2015 Letta va abandonar l’escó per dedicar-se plenament a la docència. Des d’aleshores ha viscut a cavall de París i la seva casa familiar al barri de Testaccio de Roma, una vida allunyada dels focus com a director de la prestigios­a Escola d’Afers Internacio­nals de la Universita­t de Ciències Polítiques de la capital francesa. També ha promogut actes de política europea, com el Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, que en la darrera edició, l’octubre passat, va promoure un acostament entre Giuseppe Conte i Pedro Sánchez.

En aquesta vida d’exili acadèmic, Letta no hauria imaginat fa unes setmanes que avui estaria a un pas de convertir-se en el nou secretari general del PD. Però després de la sorprenent dimissió la setmana passada Nicola Zingaretti com a líder de la formació d’esquerra, Letta ha escoltat les múltiples persones que li demanaven de tornar i ahir va anunciar la seva candidatur­a per a l’assemblea general que es durà a terme demà diumenge.

L’expremier s’havia donat 48 hores per decidir si posava la seva vida potes enlaire per tornar a la trinxera política i intentar unir a un partit que no acaba d’aixecar cap des dels seus pèssims resultats en les eleccions del 2018. “Soc aquí, on dilluns passat no hauria mai imaginat mai, per presentar-me com a guia d’aquell partit que vaig contribuir a fundar i que avui viu una crisi profunda”, va explicar en un vídeo en el seu compte de Twitter. “Ho faig per amor a la política i per passió pels valors democràtic­s”.

L’última crisi política italiana, creada precisamen­t per Renzi, ha modificat gran part del mapa de partits a Itàlia. Primer va fulminar Giuseppe Conte com a primer ministre. Després, amb l’elecció de

Mario Draghi com a premier, va sumir en una profunda crisi el Moviment 5 Estrelles (M5E). Més tarde els grillini van anunciar que recorrerie­n a Conte per ressuscita­r el partit. I finalment Zingaretti se’n va anar amb males maneres, acusant els seus de constants crítiques internes. S’ha posat al servei de Letta, que creu que és la persona “adequada” per concloure les polèmiques.

La visió conciliado­ra de Letta, de 54 anys, podria permetre el retorn de velles figures que van abandonar el partit quan va arribar l’huracà de Renzi, com és el cas de l’exlíder Pierluigi Bersani. També Romano Prodi beneeix el seu nom, així com el sector de dones que s’havien rebel·lat contra Zingaretti perquè no respectava les quotes. El menys satisfet serà Renzi, botxí de Letta i Conte, que haurà de veure com tots dos es posaran al capdavant dels principals partits que, junts, poden disputar les futures eleccions al centredret­a.

 ?? ERIC PIERMONT / AFP ?? Enrico Letta, futur líder del PD
ERIC PIERMONT / AFP Enrico Letta, futur líder del PD

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain