La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CDU alemanya arriba al ‘superany’ electoral debilitada per corruptele­s

Les urnes regionals de diumenge es presenten adverses per al partit de Merkel

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El degoteig de casos de corrupció a Alemanya entre diputats del bloc conservado­r de la cancellera Angela Merkel, sobretot al si del seu propi partit, la democristi­ana CDU, llança foscos nuvolots sobre les perspectiv­es de vot en aquest superany electoral, que arrenca demà amb comicis regionals a Baden-Württember­g i Renània-Palatinat, i que culminarà el 26 de setembre amb eleccions generals. Els últims dies, tres diputats conservado­rs –dos de la CDU i un de la seva sòcia històrica, la socialcris­tiana CSU bavaresa– han dimitit per corruptele­s en la compra pública de màscares anticovid o per haver rebut pagaments discutible­s de països com l’Azerbaidja­n. I a tres més de la CDU els investigue­n per afers semblants.

La CDU, presidida des del gener per Armin Laschet, corre a inspeccion­ar ara les seves files per si hi ha més casos de corrupció, per extirpar-los abans que causin més mal a la seva reputació. Així, tots els diputats del grup parlamenta­ri CDU/CSU van ser citats a presentar, amb data límit d’ahir divendres a les 18 h, una declaració escrita sobre eventuals negocis personals relacionat­s amb la pandèmia del coronaviru­s. El grup conservado­r té 245 escons del total de 709 del Bundestag.

En les dues cites d’aquest diumenge –que sumen gairebé 11 milions d’electors–, la CDU ja no comptava de tenir alegries, atès que els pronòstics apunten a la revalidaci­ó dels actuals presidents: el verd Winfried Kretschman­n a Baden-Württember­g, i la socialdemò­crata Malu Dreyer a Renània-Palatinat. Davant el molt valorat Kretschman­n, en concret, poca cosa hi pot fer la candidata democristi­ana, Susanne Eisenmann.

Però l’afer de les corruptele­s amenaça de fer malbé encara més la collita de vots de demà. El partit prega perquè molts dels seus electors hagin optat per votar per correu, una opció afavorida per la pandèmia, ja que en aquest cas haurien enviat el seu vot abans de l’inici de l’escàndol.

El bloc conservado­r anava bé fins fa poc en els sondejos federals, benefician­t-se de l’enorme reputació de Merkel –que, com se sap, no es presentarà a les eleccions de setembre– i d’una correcta gestió de la primera onada de la pandèmia. A finals de febrer, el bloc CDU/CSU tenia en les enquestes federals prop d’un 36% de suport –més que en les eleccions del 2017, quan va obtenir un 33% de vots–, i ara és d’un 32%. La població està cansada del llarg tancament antivirus i de l’auster avenç de la campanya de vacunació, llastada per deficiènci­es organitzat­ives, i ho paguen els partits del Govern, també el socialdemò­crata SPD.

La CDU i la CSU preveuen consensuar a mitjans de maig qui serà el seu candidat a canceller. I es rumia una pugna sorda entre el democristi­à Armin Laschet, president del land de Rin del NordWestfà­lia, i el líder de la CSU i president de Baviera, Markus Söder.

Tant Laschet com Söder van llançar invectives contra els diputats presumptam­ent corruptes, que van ser comminats a dimitir ipso facto. Però, inevitable­ment, en el debat polític i mediàtic han sorgit paral·lelismes entre aquestes comissions il·legals en la compra de màscares i l’escàndol de finançamen­t irregular de la CDU de l’època de Helmut Kohl, que va ser canceller del 1982 al 1998.

A comptes secrets del partit hi fluïen donatius de procedènci­a mai aclarida, un escàndol que va esclatar després de la derrota de Kohl davant el socialdemò­crata Gerhard Schröder en les eleccions del 1998. La credibilit­at de la CDU s’enfonsava. I Angela Merkel, que amb 45 anys era la secretària general, va escriure el desembre del 1999 la seva famosa missiva al Frankfurte­r Allgemeine

Zeitung en què feia una crida a la CDU a continuar endavant deixant enrere el llegat de Kohl.

El llavors líder del partit, Wolfgang Schäuble, també es va veure esquitxat i va deixar el càrrec. En pocs mesos, l’abril del 2000, Merkel era la nova presidenta de la CDU.

Les comparacio­ns amb aquell

En aquest primer test abans de les generals de setembre influeix també el tedi de la gent per la pandèmia

La formació democristi­ana exigeix ara als seus diputats que declarin si han fet negocis amb la covid

període són “inacceptab­les”, va dir Armin Laschet dijous en un acte organitzat pel diari Handelsbla­tt. Laschet va argüir que, en el cas actual, els diputats implicats van deixar el grup parlamenta­ri i el partit en 24 hores, i que la CDU “ha actuat amb determinac­ió” davant el que va qualificar de “comportame­nts individual­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain