La Vanguardia (Català-1ª edició)

Navalni, traslladat de presó per segona vegada

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les autoritats russes han tornat a traslladar de presó el destacat opositor Aleksei Navalni. L’activista anticorrup­ció es trobava a la presó provisiona­l de Koltxúguin­o, a l’óblast de Vladímir, on el van portar fa una setmana. Els seus advocats van saber que ja no hi era quan ahir van anar a visitar-lo.

Navalni està privat de llibertat des que va tornar al gener d’Alemanya, on es va recuperar d’un atac amb una substància nerviosa del tipus Novitxok que ell imputa al Kremlin. El mes passat un tribunal de Moscou va ordenar que compleixi dos anys i mig de presó en virtut d’una anterior condemna per frau, estimant que durant la seva estada a Alemanya havia violat els termes de la llibertat condiciona­l de què gaudia. L’empresonam­ent va desfermar multitudin­àries manifestac­ions dels seus seguidors arreu de Rússia, les protestes més importants en anys contra el president Vladímir Putin.

El nou trasllat sembla formar part del procés habitual a Rússia, en què un condemnat és enviat a la presó definitiva per etapes. Segons els mitjans russos, la seva destinació final serà la Colònia Penitencià­ria número 2, a la ciutat de Pokrov, també a la regió de Vladímir i a cent quilòmetre­s de Moscou. Però els seus advocats, Vadim Kóbzev i Olga Mikhàilova, ahir no sabien si la seva nova cel·la es trobarà precisamen­t allà. Les autoritats penitencià­ries russes només comuniquen el parador d’un pres quan arriba a la destinació.

Mentrestan­t, una quarantena de països, principalm­ent europeus, però també els Estats Units, van retreure ahir a Rússia davant el Consell dels Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra la situació de Navalni. En una declaració, denuncien que “la situació dels drets humans i les llibertats fonamental­s s’està deterioran­t”, qualifique­n la detenció de Navalni d’“il·legal” i en demanen la llibertat.

 ?? RALPH ORLOWSKI / REUTERS ?? La candidata democristi­ana a Baden-Württember­g podria veure’s perjudicad­a sense tenir-hi res a veure
RALPH ORLOWSKI / REUTERS La candidata democristi­ana a Baden-Württember­g podria veure’s perjudicad­a sense tenir-hi res a veure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain