La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden es marca el 4 de juliol com a termini per recobrar certa normalitat

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Cinquanta dies després d’arribar a la Casa Blanca, el president Joe Biden es va dirigir per primera vegada a la nació dijous a la nit amb un missatge d’esperança sobre el moment actual de la pandèmia, un discurs carregat d’emoció al parlar del cost en vides humanes als Estats Units, on ha deixat més de 527.000 víctimes mortals.

En els últims mesos el país ha registrat “progressos reals” en la lluita contra la covid, va celebrar Biden després de diverses setmanes de caiguda en la xifra de morts i hospitalit­zacions i l’enlairamen­t de la campanya de vacunació, que està permetent immunitzar una mitjana de dos milions de persones al dia. Si tothom “fa la seva part”, es vacuna i no abaixa la guàrdia, es podrà arribar al 4 de juliol, la festa nacional del país, “més a prop de la normalitat” i celebrarla “en petits grups”. “Així podrem celebrar no només la nostra independèn­cia com a país sinó la independèn­cia del virus”. “Us prometo que no desistiré en el meu afany per vèncer el virus, però, ciutadans americans, us necessito. Necessito que tots feu la vostra part i us vacuneu quan arribi el vostre torn i ajudeu d’altres a fer-ho”, va afegir.

Biden ha ordenat als estats accelerar la campanya de vacunació i obrir-la a tots els adults a partir de l’1 de maig. La Casa Blanca confia que a finals d’aquell mes tindrà prou dosis per immunitzar tota la població. On s’està registrant problemes no és en la disponibil­itat del producte, sinó en la distribuci­ó i l’accés de certs col·lectius, d’aquí l’anunci que enviaran més dosi a les farmàcies i centres de salut.

A diferència de Donald Trump, que va minimitzar la gravetat de la pandèmia, es va impacienta­r al cap de poques setmanes de recomanar restriccio­ns a la vida pública i va cantar victòria per avançat en diverses ocasions, Biden ha evitat marcar-se unes expectativ­es desmesurad­es i ha optat, en canvi, per emfatitzar la fragilitat de la situació. Vèncer el virus “depèn de la unitat nacional”, “del que nosaltres com americans fem. Si no ens mantenim vigilants i les condicions canvien, llavors potser hem de tornar a les restriccio­ns”, va avisar.

Cinquanta dies després d’arribar a la Casa Blanca, les enquestes somriuen a Biden. Un 67% dels nord-americans dona suport a la seva gestió de la pandèmia, segons una enquesta de les cadenes CBS i NPR, i un 60% aprova la feina que fa en general, percentatg­es extraordin­àriament alts en el context actual de polaritzac­ió política al país. Trump no va passar mai del 50% d’aprovació en la mitjana de sondejos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain