La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui estima el rei i la reina?

Quan una monarquia sospesa la salut dels seus símbols per calcular les seves opcions en el canvi d’era demostra una gran debilitat

- Xavier Mas de Xaxàs

L’única manera que sembla que tenen els reis per evitar problemes és aferrar-se a la irrellevàn­cia o a l’absolutism­e. La monarquia és una institució renyida amb la modernitat. De totes les monarquies contemporà­nies, només l’espanyola ha sabut ser útil, moderna, popular i democràtic­a, però alhora, cap altre rei del món no ha caigut tan baix des de tan alt i en tan poc temps com Joan Carles I.

És tan pertinent preguntar-se si Felip VI serà l’últim dels Borbons com si la casa dels Windsor sobreviurà a la mort d’Elisabet II. Cap dels dos no ho té fàcil. La seva utilitat, fins i tot com a símbol de l’Estat, no resulta clara en unes societats abocades al consum i el secularism­e, on els rituals es dessacrali­tzen.

Hi pot haver reis sense premsa popular? ¿Existirien sense els reportatge­s a la premsa groga i el paper cuixé, sense les entreviste­s a tomba oberta en horari de màxima audiència, com la que aquesta setmana ha commociona­t el Regne Unit? Els ducs de Sussex han denunciant racisme i crueltat en la família reial per la raça del seu fill i els instints suïcides de la duquessa. Els tabloides s’han llançat contra la parella. El primer ministre s’ha vist forçat a no comentar la notícia.

El seu silenci protegeix una institució sense respostes. No pot respondre dels seus actes ni mostrar el camí cap al demà. La desigualta­t, la precarieta­t, la insegureta­t, el populisme i la crisi climàtica semblen fora del seu abast.

Per això, quan un Estat modern i democràtic sospesa la salut dels seus símbols per calcular les opcions que té de sobreviure al canvi d’era demostra una gran debilitat. Després de l’11-S, per exemple, els Estats Units es van entregar a Déu i a la bandera amb un entusiasme sense precedents en la història contemporà­nia. Aquest patriotism­e religiós, de clars aires monàrquics, no ha frenat, tot i això, la decadència del seu poder i la seva influència en el món. A França, que té una república de clara inspiració monàrquica, li passa el mateix.

La reina Elisabet no pot evitar el desastre del Brexit. Va apostar-hi i ara, malgrat tota la seva experiènci­a i carisma, no ha pogut fer res per impedir que un milió de britànics hagin abandonat el Regne Unit durant la pandèmia o que les exportacio­ns a la UE hagin caigut en picat. La majoria dels seus súbdits, dels seus admiradors a la Commonweal­th i tot el món, fans que aplaudeixe­n els seus 69 anys al tron, ja no poden distingir el personatge real del fictici. Han consumit l’entrevista de Markle i Enric amb Oprah com si veiessin The Crown en format telerealit­at, i si l’aplaudeixe­n és perquè es diverteixe­n i veuen satisfeta la seva addicció nacionalis­ta.

Les monarquies acostumen a ser nacionalis­tes perquè represente­n la pervivènci­a de l’Estat, la seva fantasia ancestral. Els populismes xenòfobs, per exemple, han conquerit quotes inèdites de poder sota les corones nòrdiques i també la neerlandes­a. La dreta espanyola ha intentat apropiar-se de Felip VI, defensor de l’Estat nació davant l’atac sobiranist­a català, intervenci­ó que va sacrificar el seu paper d’àrbitre i mediador.

Les solucions que imposen els nacionalis­mes als reptes del present no funcionen. No funciona el Brexit, no funciona el procés i no funcionen les monarquies, obligades a reproduir-se com a famílies sent, tot i això, estats. No és natural, no és normal i, davant aquesta anormalita­t, en l’era de l’exposició sense límits, no hi ha més sortida que el silenci o el postureig, el misteri de la tradició per amagar la frivolitat, patologia que els royals pateixen més que els plebeus. Hi ha exemples de sobres a Tailàndia i Bèlgica, a les monarquies àrabs i africanes.

I tot i així, malgrat que corren contra el temps, els reis i les reines tenen una funció essencial, especialme­nt en les monarquies constituci­onals i les democràcie­s dominades per la irresponsa­bilitat política, com és el cas d’Espanya i el Regne Unit. Felip VI és la Constituci­ó de 1978 de la mateixa manera que Elisabet II és la Carta Magna de 1215 i tots els compromiso­s parlamenta­ris que s’han aprovat des d’aleshores. Per damunt de nosaltres no hi ha res més gran que les lleis i la corona és una llei.

És difícil entendre que un rei representa la democràcia, quan no ha estat elegit i les seves accions són inviolable­s. No respon dels seus actes i està per sobre del poble. Però, així i tot, el rei és la llei, i les lleis es poden canviar. Aquí rau l’ancoratge democràtic, la submissió a la voluntat popular, la gran utilitat. En una democràcia, no hi ha rei que el poble no vulgui.

Estimar un rei, tot i això, no és gens fàcil. Protegit com està pel protocol i la tradició, és a dir, per un art i una arquitectu­ra que projecten un passat que no convindria celebrar gaire, no té marge per collir m’agrada a les xarxes socials, ecosistema indomable on només triomfa l’exhibicion­isme més extrem. Si no és fàcil estimar un monarca que és persona, molt més difícil és estimar-ne un que és llei. Podem i hem de respectar la llei, però estimar-la? Podem estimar Martin Luther King i Queen Latifah però, i a un rei i una reina de debò? Massa abstracte.

Espanya i el Regne Unit afronten crisis econòmique­s, territoria­ls i socials d’una gran magnitud, crisis que també són d’identitat i que donaran pas a països molt diferents. Recórrer a Lampedusa no solucionar­à res. Tot està canviant i aquesta vegada res no garanteix que el vell ordre perseverar­à.

Ni Espanya ni el Regne Unit ni la resta de monarquies europees, i tampoc el Japó, tenen encara prou autoconfia­nça per viure sense corona. Els reis, tot i això, ja han mort. Només Elisabet II i Felip VI sobreviuen. Són els més útils i transcende­ntals, però també ells han entrat a la boira de les tragèdies shakespear­ianes.

Elisabet II i Felip VI són els dos únics monarques útils i, tot i així, poden ser els últims de la seva estirp

 ?? CHRIS RADBURN / REUTERS ?? Elisabet II, al balcó de Buckingham; Meghan Markle i el seu net Enric són a la seva esquerra
CHRIS RADBURN / REUTERS Elisabet II, al balcó de Buckingham; Meghan Markle i el seu net Enric són a la seva esquerra
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain