La Vanguardia (Català-1ª edició)

Minneapoli­s aprova indemnitza­r amb 27 milions la família Floyd

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La ciutat de Minneapoli­s se sentia en deute amb la família de George Floyd, l’home negre que va morir sota custòdia després d’estar ajagut més de nou minuts amb el genoll al coll de l’agent Derek Chauvin. La seva defunció, captada en un vídeo, va desencaden­ar una protesta nacional contra la brutalitat policial.

L’Ajuntament de la ciutat de

Minnesota va votar unànimemen­t aquest divendres l’acord de pagar una indemnitza­ció de 27 milions de dòlars a la família del difunt, que va morir el passat 25 de maig. La decisió coincideix aquesta setmana amb l’elecció del jurat per al judici contra Chauvin, acusat de diversos delictes d’assassinat en diferents graus i que el podria deixar dècades a la presó.

Aquest acord es troba entre els més elevats que s’han firmat mai per un cas de mala conducta policial. “Aquesta indemnitza­ció és necessària perquè tots nosaltres comencem a superar el trauma”, va assenyalar Rodney Floyd, un dels germans del mort, després de l’acte que es va desenvolup­ar a menys de dos quilòmetre­s d’on Chauvin s’asseu al banc d’acusats.

“El llegat de George, per a tots aquells que el van estimar, sempre serà el seu esperit optimista, pensant que les coses sempre podien anar millor, i esperem que aquest acord faci que les coses siguin millors a Minneapoli­s i constituei­xi una llum per a les comunitats de tot el país”, va afegir.

“Quan George Floyd va resultar mort de forma horrible, va ser un moment decisiu per als Estats Units”, va intervenir Ben Crump, activista i un dels advocat de la família. “Va ser un dels moments més atroços i impactants que documenten com un ciutadà dels Estats Units és torturat fins a la mort per un policia, un dels pitjors moments mai presenciat”, va prosseguir.

“La història ens jutjarà per com vam respondre a aquesta tragèdia”, va remarcar Crump en el seu al·legat.

L’advocat va aplaudir l’alcalde Jacob Frey i el consell municipal.

Frey es va convertir en un dels polítics més vituperats durant aquells dies de protestes de la primavera passada pel llavors president Donald Trump.

Crump va insistir que si Minneapoli­s va ser observada en aquelles “hores fosques”, ara la ciutat “pot ser un far d’esperança i de llum per als Estats Units i per al món”.

Encara que va elogiar les reformes policials que ha realitzat aquesta metròpolis des de la tragèdia de Floyd, va urgir més canvis. I va subratllar el significat que comporta aquest acord.

“Envia el missatge –va recalcar– què les vides dels negres importen i que s’ha d’acabar la brutalitat policial”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain