La Vanguardia (Català-1ª edició)

No permetré ingerèncie­s dels altres poders, ni de l’executiu, ni del judicial; faré que la sobirania del Parlament sigui respectada i defensada contra qualsevol ingerència exterior”

- ANÀLISI

Isabel Garcia Pagan

La presidènci­a de Laura Borràs al Parlament té efectes col·laterals amb un abast que es revelarà els pròxims dies. Els negociador­s d’ERC i Junts tornen a la feina dilluns, ara ja amb el pla de legislatur­a i el disseny del Govern com a objectiu i el dia 26 marcat al calendari. En paral·lel, transcorre­ran novament les negociacio­ns dels republican­s amb la CUP. Els vots anticapita­listes són determinan­ts, però en poques hores han vist com els suposats avenços a l’agenda social queden relegats pel pragmatism­e del repartimen­t de poder entre els que sí que seran socis de Govern.

La Mesa del Parlament és més independen­tista que mai –“han passat el corró”– perquè a l’altre costat no hi ha consens ni se l’espera. Però la majoria reforçada no reconcilia Junts i els anticapita­listes per molt que ERC sigui “generosa”. Borràs, com feia Quim Torra, considera els diputats de la CUP “companys”, i tot i així la distància es converteix en abisme quan el que hi ha sobre la taula és una investigac­ió judicial per malversaci­ó. Vot en blanc per a Borràs i espases enlaire davant ERC. “La legislatur­a no comença amb bon peu”, va ser el missatge de l’equip anticapita­lista als seus militants.

Tampoc no es va salvar la relació dels republican­s amb En Comú Podem. “La via àmplia és la via Borràs” és la lectura de Jéssica Albiach. Els canals de negociació per tancar la composició de la Mesa es van mantenir oberts fins a l’últim minut, però ERC reclamava almenys l’abstenció en una investidur­a de Pere Aragonès i un compromís amb els pressupost­os. Els comuns no són compatible­s amb el Govern ERC-Junts que es dibuixa ni els d’Aragonès estan disposats a cedir quotes de poder si Junts s’atrinxera. “Ara ja no hi ha res a negociar. Ja han elegit”, conclouen els comuns.

Junts va voler assegurar-se la presidènci­a del Parlament abans de confirmar que Borràs seria l’escollida, i ha portat la negociació fins al que dins ERC han denominat “xantatge”, però vet aquí la presidenta del Parlament amb Jaume Alonso-Cuevillas de secretari. I des de la tribuna, Bor-ràs marca el seu full de ruta particular.

“Ella, ella, ella”, remugava una diputada independen­tista. Borràs vincula la seva presidènci­a a la de Carme Forcadell –ahir a la Cambra, pendent del futur del tercer grau penitencia­ri– com si Roger Torrent no hagués existit; crida a “recuperar la dignitat” (perduda amb Torrent?) de la Cambra, i proclama la XIII legislatur­a com “un punt d’inflexió per avançar cap a la independèn­cia”, quan cal veure l’acord per al futur govern.

Borràs ja s’erigeix en punta de llança d’una confrontac­ió amb l’Estat que ERC, ara per ara, no està

La relació de la CUP i els comuns amb ERC es ressent mentre Borràs marca el seu propi full de ruta

disposada a plantejar des del Palau de la Generalita­t. I fixa els seus referents... Citació i abraçada amb Torra, que es va colar a l’auditori abans que els diputats abandoness­in la sessió, i videoconfe­rència amb Carles Puigdemont, que havia arrencat el dia deixant enlaire el pacte per a la investidur­a d’Aragonès El Punt Avui.

Els passadisso­s del Parlament van recollir ganyotes de negociador­s de la CUP, escarafall­s dels comuns i resignació d’ERC. Borràs i la seva trinxera es dona per descomptad­a i ara confien que el repartimen­t de papers dins el Govern sigui més digerible. La “festa grossa” d’ERC –així va començar el dia amb la rebuda a Meritxell Serret– es va quedar en discret aperitiu al migdia. I una petita satisfacci­ó: dilluns “els convergent­s” es traslladen per primera vegada a la planta baixa i deixen els despatxos de la planta noble als republican­s.

 ??  ??
 ?? JOB VERMEULEN / ACN ?? Torrent felicita Borràs en presència d’Aragonès
JOB VERMEULEN / ACN Torrent felicita Borràs en presència d’Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain