La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy i Aznar declararan el 24 de març al judici de la caixa B del PP

- JOAQUÍN VERA

Ja hi ha data per a les declaracio­ns –com a testimonis– dels expresiden­ts del govern José María Aznar i Mariano Rajoy en el judici de la caixa B del Partit Popular. L’Audiència Nacional els ha citat per al mateix dia: el 24 de març. Només un dia abans passaran per la vista oral que jutja el presumpte pagament de la reforma de la seu nacional de Génova, 13 amb diners en B els que van ser secretaris generals al partit: Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas i María Dolores de Cospedal. A tots els va assenyalar l’extresorer Luis Bárcenas, en qualitat d’acusat, durant les respostes donades al fiscal i el seu advocat. Va dir d’ells que estaven al corrent de la comptabili­tat B del partit –alimentada amb els donatius d’empresaris– des que es va posar en marxa per “satisfer una sèrie de compromiso­s”. A més a més, sempre segons la seva versió, haurien estat beneficiar­is de sobresous.

En el cas de Mariano Rajoy seria la segona vegada que seu davant un tribunal de l’Audiència Nacional, ja que ja ho va fer també com a testimoni al judici per la primera època de la trama Gürtel. En aquella ocasió va dir que “mai” va tenir coneixemen­t d’aquella presumpta caixa B. Tot i això, l’extresorer des de dies abans que comencés la vista oral –a través d’un escrit remès a la Fiscalia– va posar el focus sobre l’expresiden­t. D’ell ha dit que quan li va lliurar els famosos documents amb la comptabili­tat paral·lela va procedir a “triturar-los” en una destructor­a, sense saber que hi havia una altra còpia. A més, tal com va explicar, un any després d’haver donat per conclosa la caixa B (2009) es va rebre una donació de 50.000 euros per un deute pendent del PP de Pontevedra. La meitat d’aquella quantitat la va lliurar suposadame­nt a Rajoy en un sobre. L’altra meitat hauria anat a parar a mans de Cospedal.

I si bé Bárcenas va repetir en nombroses ocasions el nom i cognom de Mariano Rajoy, l’extresorer va mesurar molt les seves paraules per no donar el de José María Aznar, malgrat que va situar un dels ex-secretaris generals d’aquest últim, Francisco Álvarez Cascos, com a ideòleg de la caixa B juntament amb el tresorer Álvaro Lapuerta.

Aznar, durant la compareixe­nça a la comissió d’investigac­ió al Congrés dels Diputats, ja va assegurar que “no hi ha cap caixa B” en el partit que va presidir entre el 1990 i el 2004, i també va negar que cobrés o donés l’ordre de pagaments de sobresous “il·legals” als dirigents de la formació popular.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain