La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden contra Trump... a la Puerta del Sol

Sánchez manté Gabilondo com a cartell electoral del PSOE a Madrid per presentar batalla a una Ayuso “lligada” a la ultradreta

- JUAN CARLOS MERINO

Serà Gabilondo”. Fi del debat intern a la Moncloa i al PSOE i principi d’una nova cursa cap amunt amb què Pedro Sánchez intentarà aconseguir la joia de la corona territoria­l, la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, en mans del Partit Popular des de ja fa 26 anys. L’exministre Ángel Gabilondo es tornarà a presentar com a candidat socialista a les eleccions autonòmiqu­es a Madrid, convocades per al 4 de maig per la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, si els tribunals aclareixen l’embolic jurídic desfermat després de la interposic­ió de dues mocions de censura en contra seu, una de les quals del mateix PSOE.

I a la Moncloa ja estableixe­n un paral·lelisme entre la disputa per la Casa Blanca entre Joe Biden i Donald Trump, al novembre, i la pugna que d’aquí menys de dos mesos poden dirimir Gabilondo i Ayuso per la seu de la Puerta del Sol. Els socialiste­s veuen la candidata del PP “lligada” a la ultradreta de Vox, després que hagi trencat el seu pacte de govern amb Ciutadans. I equiparen la seva estratègia política, dissenyada per Miguel Ángel Rodríguez, directamen­t amb el trumpisme. “El PP ja ha perdut el centre, ja és ultradreta per tot Espanya, i pot perdre Madrid per la seva supèrbia”, asseguren.

Gabilondo intentarà així que la tercera sigui la bona. Fitxat com a gran aposta de Sánchez per a les eleccions autonòmiqu­es del 2015, el catedràtic, que va ser ministre d’Educació de José Luis Rodríguez Zapatero entre el 2009 i el 2011, es va quedar a un sospir de poder governar malgrat la victòria electoral de Cristina Cifuentes. El 2019 ja va guanyar les eleccions, amb més d’un 27% dels vots, però llavors va

ser Isabel Díaz Ayuso –la candidata popular que va designar Pablo Casado– qui li va impedir de governar, gràcies a l’acord que el PP va subscriure amb Cs a què Vox va donar suport.

Gabilondo, que ha aguantat tots aquests anys com a portaveu socialista a l’Assemblea, ja marxava. Sánchez li tenia reservada la plaça de Defensor del Poble en les negociacio­ns amb el PP per a la renovació d’institucio­ns, que va estar a punt de culminar amb èxit fa menys d’un mes. Però aquest pacte se’n va tornar a anar en orris. I el perfil moderat i pactista de Gabilondo com a portaveu socialista sempre es va veure arrossegat per l’ímpetu d’Ayuso, fins al punt que la seva eclipsada oposició era molt criticada per sectors del PSOE, que reclamaven una alternativ­a.

Ara, precisamen­t, aquesta debilitat política que s’atribueix a Gabilondo es pretén transforma­r en la seva gran fortalesa electoral davant Ayuso. En aquest tercer intent, precipitat i forçat per l’imprevist avançament electoral decidit per Ayuso després de la ruptura del pacte de govern a Múrcia entre el PP i Cs, els socialiste­s asseguren que Gabilondo té una poderosa possibilit­at d’aconseguir, finalment, la presidènci­a de la Comunitat de Madrid. Argumenten que Ayuso ofereix un perfil “molt polaritzad­or”, i que només podria governar amb la ultradreta, de manera que el mesurat Gabilondo podria recollir bona part del vot moderat, més enllà del PSOE, i de l’electorat alarmat per una irrupció de Vox.

La decisió que Gabilondo torni a ser el candidat electoral es va voler visibilitz­ar ahir amb la seva assistènci­a a la reunió de l’executiva del Partit Socialista de Madrid, que lidera l’actual delegat del Govern central a la comunitat, José Manuel

Franco. “Respectare­m el que digui la justícia, però l’executiva regional de Madrid ha volgut deixar clar el nostre suport, sense fissures, a la figura i la persona de Gabilondo per als dos possibles escenaris. Per descomptat, per a la moció de censura, i davant l’eventualit­at d’eleccions el 4 de maig, que també quedi completame­nt clar que l’executiva regional fa costat de manera unànime, i sense fissures, a la figura i la persona de Gabilondo com a candidat per a les eleccions”, va anunciar.

“Gabilondo s’ho ha guanyat a pols”, va subratllar Franco. “És el candidat idoni per tornar a guanyar, i, sobretot, és el candidat idoni per governar la Comunitat de Madrid, que necessita un govern seriós i decent”, va advertir. “Madrid necessita un govern diferent”, va assenyalar al seu torn el mateix Gabilondo. “Ara que tinc aquest suport, per a mi és un honor extraordin­ari poder ser candidat”, va admetre.

“El PP ja ha perdut el centre, és ultradreta per tot Espanya, i pot perdre Madrid per la seva supèrbia”, avisen

Els socialiste­s subratllen la moderació i pactisme de Gabilondo davant el perfil “molt polaritzad­or” d’Ayuso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain