La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cs se sumeix en el caos i fixa per dilluns una executiva en ebullició

Villacís, Marín i Cantó forcen Arrimadas a convocar la cúpula taronja

- JULIO HURTADO

Ja no són només els crítics allunyats dels òrgans de decisió, sovint despatxats per la direcció com “quatre gats” a qui no s’ha de fer gaire cas. Els esdevenime­nts desencaden­ats per la fracassada moció de censura de Múrcia van portar càrrecs de Ciutadans tan destacats com el vicepresid­ent de la Junta d’Andalusia, Juan Marín; la vicealcald­essa de Madrid, Begoña Villacís, o el diputat a les Corts Valenciane­s Toni Cantó a exigir a Inés Arrimadas que convoqués d’urgència una reunió de la cúpula taronja per abordar la greu crisi, amb aparences existencia­ls, que travessa el partit, i debatre l’estratègia de futur, que sembla un autèntic exercici de supervivèn­cia.

“En cas que es confirmin les informacio­ns de Múrcia es fa més necessari que mai la convocatòr­ia d’un comitè executiu. Cs no ha tingut mai por de retre comptes, ni del debat ni de les explicacio­ns. Així ha estat sempre, i així ha de continuar sent”, va començar reclamant Villacís després que la candidata de Cs a la presidènci­a de Múrcia, Ana Martínez Vidal, acusés el PP de corrupció i d’intentar comprar tres diputats del seu partit. És una rèplica de magnitud semblant a la dissolució de l’Assemblea i l’avanç electoral a Madrid decretat per Isabel Díaz Ayuso, amb ressonànci­es en el tamayazo que va obligar a repetir les eleccions el 2003 i que va portar Esperanza Aguirre a la presidènci­a de la Comunitat.

L’agitació en el si de Ciutadans davant la frustració d’un moviment estratègic ordit amb el PSOE i l’oportunita­t del qual ja havia estat qüestionad­a per alguns militants va anar en augment, i Marín, una de les veus discordant­s amb l’acostament d’Arrimadas als socialiste­s al Congrés, es va unir des de Huelva al cor discrepant i va demanar “immediatam­ent” una reunió de l’executiva “per avaluar aquesta nova situació”.

La convocatòr­ia ja “està trigant”, va dir a la premsa Toni

Cantó –possible recanvi en el lideratge si Arrimadas llança la tovallola– a Castelló. “El més lleial i el que toca fer és parlar allà en primer lloc i escoltar”, va afegir el coordinado­r de Cs a la Comunitat Valenciana, que abans de l’episodi de transfugui­sme ja havia reclamat un conclave directiu. Davant el nerviós clamor intern, que alguns afiliats elevaven a les xarxes socials a l’exigència de la celebració d’un consell general, màxim òrgan de govern entre assemblees, Cs va convocar per a dilluns l’executiva nacional, que ja va tenir una reunió maratonian­a –més de cinc hores– i convulsa després de la desfeta de les eleccions al Parlament de Catalunya, quan alguns membres van demanar la dimissió de Carlos Cuadrado, vicesecret­ari general del partit i director de la campanya catalana, que aquest cop ha estat a la cuina del fallit intent de desbancar el PP del Govern murcià. L’home de confiança d’Arrimadas suma així un altre –i gran– revés, i el seu càrrec pot ser el tallafocs utilitzat per la presidenta si dilluns es veu obligada a depurar el seu nucli dur, el comitè permanent.

Aquest reduït sanedrí manté la líder “allunyada de la realitat”, segons el sector crític articulat entorn de Renovadore­s Cs, que en aquesta caòtica crisi veu abonades les seves tesis sobre la “bunqueritz­ació” de la direcció del partit i la falta de sintonia dels alts càrrecs amb la desconcert­ada militància.

La direcció de Cs, que necessita un temps que no tindrà per reordenar el seu projecte, no tenia previst reunir l’executiva, composta per 36 membres, però la fuga de Múrcia i l’expulsió de Madrid ho va precipitar tot. Cap de setmana vetllant armes.

En l’última reunió del comitè, després de les eleccions catalanes, es va demanar la dimissió de Carlos Cuadrado

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? Inés Arrimadas a l’acte d’homenatge a les víctimes de l’11-M dijous a Madrid
RICARDO RUBIO / EP Inés Arrimadas a l’acte d’homenatge a les víctimes de l’11-M dijous a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain