La Vanguardia (Català-1ª edició)

Diners urgents

-

Els nous ajuts directes per contribuir a la supervivèn­cia dels autònoms i les petites i mitjanes empreses més afectades per la pandèmia, i que siguin viables, hauran d’esperar encara un mes i deu dies més fins que el Govern espanyol aprovi la normativa correspone­nt per a la seva concessió. Hi caldrà sumar les setmanes o mesos que cada comunitat autònoma necessiti per gestionar la tramitació d’aquests ajuts, identifica­r les empreses que més els necessitin i fer-los arribar els diners. Això és massa temps. És possible que quan tot estigui a punt molts autònoms i moltes empreses, que ara estan amb l’aigua al coll, ja s’hagin ofegat. Això, precisamen­t, és el que el Govern central vol evitar amb aquesta nova línia d’ajuts. Per tant, hauria d’accelerar els terminis al màxim o, si no, establir mecanismes d’urgència per a l’accés.

La Unió Europea, com va destacar ahir la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, ha reconegut que Espanya és un dels països comunitari­s que més proporció de recursos ha mobilitzat l’últim any en proporció amb la mida de la seva economia. Va xifrar l’import del total d’ajuts en el 20% del producte interior brut (PIB). Però, malgrat això, l’arribada de la tercera onada de la pandèmia, el retard de la reactivaci­ó que s’esperava i el deterioram­ent de la situació econòmica en aquest primer trimestre fa imprescind­ible el nou paquet d’ajuts. Potser la xifra d’11.000 milions d’euros quedi curta, ja que la patronal catalana Foment del Treball havia estimat que són 50.000 milions els que calen per sostenir el teixit productiu fins que s’iniciï la recuperaci­ó. Ara es preveu que això pugui tenir lloc en el segon semestre, segons Nadia Calviño, si la campanya de vacunació s’accelera i compleix amb els objectius inicialmen­t fixats. El president Sánchez havia dit, igual com també han fet les autoritats europees, que abans de l’estiu ha d’estar vacunat el 70% de la població. Però no és segur que passi.

Executiu i autonomies han d’accelerar els tràmits per donar els 11.000 milions d’ajuts aprovats ahir

L’Executiu transferir­à els diners previstos per als esmentats ajuts a les comunitats autònomes perquè, gràcies al seu millor coneixemen­t del teixit productiu, els distribuei­xin entre les empreses viables que més ho necessitin. Però cal articular el mecanisme més adequat perquè es faci amb criteris objectius, rapidesa i equitat. De moment ningú no sap com, quan ni on ha de sol·licitar els ajuts, ni quin és l’organisme o autoritat autonòmica que finalment decidirà els qui l’han de rebre. És important aclarir-ho com més aviat possible i establir els controls oportuns per evitar el risc de clientelis­me i tractes de favor. El Govern central ha ofert el suport de l’Agència Tributària a les comunitats autònomes per comprovar les dades de les empreses que sol·licitin els ajuts. Com vam dir en una ocasió anterior, hauria estat millor recórrer al sistema bancari per a la gestió d’aquest nou paquet d’ajuts perquè els bancs coneixen més bé que ningú la situació financera de les empreses i els seus nivells de risc, a més de disposar de canals de comunicaci­ó molt més fluids que les administra­cions públiques.

Encara que arribin tard, de manera confusa, i probableme­nt siguin insuficien­ts, els nous ajuts aprovats pel Govern central en el Consell de Ministres extraordin­ari celebrat ahir han estat ben rebuts. Més val això que res. La prioritat és, com va dir Calviño, sostenir el teixit productiu uns mesos més fins que avanci la vacunació i la recuperaci­ó es consolidi. En aquest marc, i per aclarir incerteses, cal pensar a prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) més enllà del 31 de maig. S’ha reduït en 136.000 el nombre d’afectats per ERTO en les últimes setmanes, fet que és molt positiu. Però la recuperaci­ó s’ha endarrerit per culpa de la tercera onada de la pandèmia i moltes empreses no estaran encara a punt per obrir en aquesta data. S’ha fet molt des del sector públic per sostenir el teixit productiu, però encara cal fer més mentre duri aquesta crisi sense precedents que afecta el país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain