La Vanguardia (Català-1ª edició)

El coneixemen­t després de la covid

- Daniel Innerarity

Hem assistit al llarg d’aquests mesos a un desplegame­nt del coneixemen­t al qual ens hem acostumat com si fos normal però que és únic en la història de la humanitat. Em sembla que seria oportú recordar, precisamen­t en aquests moments d’èxit científic, dues propietats d’aquest coneixemen­t a què tant li devem i del qual encara tenim dret a esperar moltes més coses: que hem d’utilitzar la paraula ciència en plural i que tot el desenvolup­ament científic no arribarà a dissipar completame­nt la ignorància insuperabl­e que acompanya la nostra condició humana i forma part de la complexita­t del món en què vivim.

La crisi del coronaviru­s ha proporcion­at un protagonis­me insòlit a la ciència. En l’imaginari popular (i també en els pressupost­os públics), quan es parla de ciència es pensa fonamental­ment en les ciències dures i es pensa ben poc en la pluralitat de sabers que han d’intervenir per interpreta­r i resoldre els principals problemes a què s’enfronta la humanitat. Per citar només un parell d’exemples, entre els molts que es podrien esmentar: obrir o tancar les escoles és, per descomptat, un assumpte de gran rellevànci­a epidemiolò­gica, però també una cosa sobre la qual tenen molt a dir educadors, sociòlegs i psicòlegs; en la discussió sobre l’administra­ció de les vacunes apareixen problemes de preferènci­a i obligatori­etat que han d’atendre criteris epidemiolò­gics però que també plantegen interrogan­ts per als quals es necessita l’aportació de l’ètica, el dret o la sociologia. De quina manera definim les necessitat­s i les prioritats? Quines limitacion­s de la llibertat estan justificad­es i fins a quin punt? Qui té la legitimita­t última per prendre les decisions, el poble, els seus representa­nts o els experts? Amb quins criteris es conclou que algú pertany o no a un grup de risc? Qüestions com aquestes exigeixen una reflexió crítica que no es pot basar únicament en els coneixemen­ts dels qui es dediquen a les ciències naturals o de la salut, per molt exactes que siguin.

Quan diem que és l’hora de l’aprenentat­ge tendim a pensar exclusivam­ent en l’escola i els científics, com si desconegué­ssim que el desafiamen­t es refereix a tothom, a les institucio­ns i a les empreses, a la intel·ligència col·lectiva de la societat, a la nostra manera de comunicar i construir les ciutats... És una tasca tan formidable que requereix l’aportació de tots els punts de vista possibles, una gran mobilitzac­ió cognitiva que implica també combatre no poques rutines que impedeixen a una societat efectuar aquest aprenentat­ge.

L’altra qüestió inquietant és què passarà amb el saber i, sobretot, amb la ignorància en el futur. No hi ha cap avenç en el coneixemen­t que no ens posi alhora davant un abisme d’ignorància. Desconèixe­r-ho és el que explica que la percepció pública de la ciència passi amb tanta facilitat de l’eufòria a la decepció i la desconfian­ça.

Altres èpoques de la història han formulat el desig d’adaptar-se a les noves circumstàn­cies del món havent pogut cartografi­ar-lo o sabent almenys que tot era qüestió d’avançar en una direcció coneguda; a nosaltres ens toca provar d’identifica­r aquesta direcció enmig d’un temps i un espai que s’han multiplica­t en sentits i direccions. Tenim la sensació d’estar entrant en un nou món, però encara no en tenim prou coneixemen­t, el coneixemen­t que seria necessari perquè aquest trànsit es dugués a terme sense sobresalts i amb la preparació necessària. Probableme­nt aquest desajust entre les noves realitats i els coneixemen­ts disponible­s ha existit en tots els moments de canvi en la història de la humanitat, però ara s’aguditza perquè el pas es fa de manera accelerada i enmig de crisis que encara no hem acabat d’identifica­r. Un món nerviós i accelerat, interdepen­dent i complex, no és una cosa que es pugui albirar d’un cop d’ull que ens proporcion­i certeses absolutes.

Hauríem de sortir d’aquesta crisi sanitària coneixent no només més coses (noves vacunes, dades socials, descobrime­nts biològics... ) sinó amb un millor coneixemen­t de la nostra condició humana, és a dir, tant les seves possibilit­ats com els seus límits. Forma part d’aquest aprenentat­ge gestionar bé les nostres expectativ­es, promeses i frustracio­ns, no deixar d’intentar allò a què hem d’aspirar, reconèixer les nostres limitacion­s i conviure amb aquelles petites o grans frustracio­ns que es produeixen quan no hem estat capaços d’aconseguir, en part o del tot, allò que preteníem.

La crisi sanitària no ha estat conseqüènc­ia de cap conspiraci­ó i la sortida no serà un acte de màgia o bruixeria. La raó i la llibertat són les principals facultats de què disposem per entendre i gestionar aquest context limitant en el qual ens movem. Tant els qui asseguren que això ens posarà per fi en la direcció correcta com els qui estan convençuts que hi tornarem s’equivoquen en un assumpte central: els humans som éssers que estem experiment­ant contínuame­nt, que ens adaptem, que discutim sobre la interpreta­ció més adequada del que ens està passant, que aprenem, encara que sigui tard i malament, però que tot això ho fem en un context en el qual hi ha elements de necessitat i de llibertat. La pregunta sobre si aprendrem de la crisi no es pot contestar perquè aquestes dues condicions (la necessitat i la llibertat) són molt imprevisib­les. Quins seran els nostres marges d’acció, quins nous desafiamen­ts ens amenacen, són coses que es poden anticipar i s’han d’anticipar en la mesura del que sigui possible, però que no se’ns revelaran amb tota claredat. I que som éssers realment lliures s’acredita en el fet que no sabem per endavant com reaccionar­em als esdevenime­nts que se’ns vagin presentat; ni els greus errors que hem comès al llarg de la història (també d’aquest any històric) ni els èxits o les gestes (que n’hi ha hagut en abundància durant la crisi sanitària) no ens permeten fer pronòstics segurs. Més encara: en aquesta indetermin­ació del futur rau la grandesa de la nostra fràgil condició. No acceptaríe­m renunciar a la nostra llibertat si aquesta fos la condició d’un futur segur. Allò que hàgim d’aprendre, fem-ho en l’entorn obert i indetermin­at de la llibertat i la democràcia, sobretot perquè no es pot aprendre de cap altra manera.

Una qüestió inquietant és què passarà amb el saber i, sobretot, amb la ignorància en el futur

La raó i la llibertat són les principals facultats de què disposem per entendre el context actual

catedràtic de Filosofia Política i investigad­or Ikerbasque a la Universita­t del País Basc. Autor del llibre (Galaxia Gutenberg). @daniInnera­rity

que era una fake news. Però l’Església ja clamava contra la pel·lícula: anar-la a veure es considerav­a gairebé un passaport directe a l’infern. Els censors eclesiàsti­cs van classifica­r amb un 4 (“greument perillosa”) l’actuació de Rita, des d’aleshores batejada com “la bomba anatòmica”. / Teresa Amiguet

Rita Hayworth, d’origen espanyol, va protagonit­zar el ball més sexi del cinema

 ?? JOMA ??
JOMA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain