La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Amat victoria curam’

- Sandra Barneda

Prendre l’acord de decidir o determinar de comú acord, per majoria de vots” és la primera accepció del verb acordar , la base sobre la qual recau tot el pes per resoldre l’embolic polític que està tenint lloc a Madrid amb les estratègie­s a la carrera per no perdre el poder, en el cas del PP i Ayuso, i per obtenir-lo els socialiste­s i Més Madrid. La dinamita està sobre la taula i tot apunta que la solució haurà de ser jurídica.

El partit taronja, amb tendència a la baixa, busca el sol que l’escalfarà més per als anys vinents. Arrimadas sembla haver-se decidit per virar a l’esquerra i allunyar-se dels populars, encara que no tenia prevista aquesta precipitac­ió a Madrid. En cas que tiri endavant la moció de censura, només necessitar­ien a l’Assemblea tres vots taronges dels vint-i-sis per formar govern tripartit a Madrid i desbancar la presidenta Ayuso, envoltada de polèmiques però aplaudida pels empresaris per la seva gestió de la covid de cara a l’hostaleria i per haver evitat el tancament perimetral complet. Fins i tot per moments ha arribat a convertir-se en un oasi de cap de setmana per als francesos que anaven a la capital per gaudir de la llibertat perduda al seu país per les mesures contra el virus.

Tot és estrany i tot és criticable, però Ayuso ha guanyat amb els mesos un estira-i-arronsa –el de la ciutadania– que semblava que tenia perdut. Potser per això el seu discurs tan èpic anunciant eleccions: “Seran els madrilenys els que decidiran entre socialisme i llibertat”. Presumia la presidenta d’aquesta manera única en què es viu a Madrid en temps de pandèmia: “Gaudim d’una llibertat i uns drets que no es tenen a tot Espanya”. Va plantar cara avalada segurament per enquestes internes que preveuen, en cas que es convoquin eleccions, un augment popular causant un terratrèmo­l amb epicentre a Sol.

L’Assemblea de Madrid s’ha dissolt, es recorre el decret de convocatòr­ia al Tribunal Superior de Justícia de Madrid després d’admetre les dues mocions de censura. Les xarxes van disposar les jugades a l’estil Joc de trons i jo diria que Ayuso és digna successora de Claire Underwood a House of cards o podria ser, a ulls de Maquiavel, la reencarnac­ió de Caterina Sforza sense oblidar que “la política no té relació amb la moral”. Tots han jugat amb la baralla del poder i han acordat les seves apostes en moviments ràpids i amb la millor combinació possible de cartes. De l’antiga Roma ens ve allò d’amat victoria curam (la victòria estima la preparació). Ja ho veurem...

Ayuso podria ser, a ulls de Maquiavel, la reencarnac­ió de Caterina Sforza

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain