La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’anorèxia omnímoda

L’augment de casos i la gravetat obliguen a ajustar l’organitzac­ió de la xarxa sanitària

- CARINA FARRERAS

La mare d’una noia que va debutar en bulímia durant els mesos més durs del confinamen­t va escriure una carta a aquest diari en un to desolador. “Tenim una filla de 19 anys amb un problema de TCA per bulímia amb afartament i vòmits. L’estan tractant a l’hospital de Sant Pau, una visita cada tres setmanes. Ens tracten d’allò més bé, però hi ha massa espai entre visita i visita”.

Van detectar el trastorn de la seva filla a l’octubre, mes en què van emergir molts casos i l’ACAB, l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia, no donava l’abast i les unitats de trastorn de conductes alimentàri­es rebien moltes pacients, ocultes durant els mesos de confinamen­t o debutants.

Les sessions de la seva filla són menys freqüents del que creu que la noia necessita i, a sobre, no sempre hi va... “No saps mai com es llevarà, si serà un bon dia o un altre malson familiar”. Demana veure una llum en aquest túnel i estar més acompanyad­a.

L’ACAB ja li ha ofert aquest espai, en el seu servei d’atenció a les famílies (Acab.org). L’autora de la carta és a la primera fase de la malaltia de la seva filla, i no entén què se n’ha fet, de la noia alegre que habitava aquell cos, desitjosa de complir amb la seva responsabi­litat, somrient, amb bones notes. Tota una promesa d’èxit i felicitat en una línia contínua des que va néixer trencada aquest any per l’esclavitud del pes. La mare explica que sovint li sembla com si un ésser estrany s’hagués apoderat de la seva filla, l’estigués consumint i només li deixés energia per defensar amb ferocitat la seva actitud.

“Era molt organitzad­a, li agradava tenir-ho tot ben planificat, fins i tot les sortides amb amics. I, de sobte, la mort de la seva àvia, el distanciam­ent amb una cosina, la suspensió de la graduació del seu curs, l’anul·lació del viatge, l’ajornament de la selectivit­at i no entrar a la carrera que volia...”, rememora la mare.

Nou de cada deu casos de trastorns de la conducta alimentàri­a afecten dones. És la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent de les societats desenvolup­ades. “Les escoles cada vegada en veiem més casos, i de noies més joves”, alerta la directora d’una escola del Guinardó. “Estem amoïnats”.

Sara Bujalance, directora de l’ACAB, i José Soriano i Teia Plana,

els dos metges responsabl­es d’unitats de trastorn alimentari de l’hospital de Sant Pau i Clínic, respectiva­ment, coincideix­en: la pandèmia ha provocat més casos, més greus, més joves. I ha obligat a readaptar el sistema de salut mental per atendre les emergèncie­s.

“El gruix de casos va arribar del setembre al desembre, molt lligats al confinamen­t i a una sèrie de situacions: la no-assistènci­a a l’escola i a les extraescol­ars, més connexió a internet amb pàgines que animen a dietes, l’augment de conflictes a les xarxes socials, més accés al menjar i els afartament­s...”, explica Soriano.

“A les debutants s’hi van afegir les descompens­acions de pacients prèvies, i a les que abans de la pandèmia ja tenien aquest tipus de conductes i les mantenien ocultes però que es van poder observar perquè convivien 24 hores a casa”, diu Plana, directora de la unitat del Clínic.

“Per donar el servei adequat –continua Plana– hem hagut de resoldre un tetris organitzat­iu donant més llits a aquestes pacients i augmentat les places de dia, en un context de pandèmia”. Fa un any les pacients amb anorèxia ingressade­s al Clínic (menors de 16 anys) ocupaven una quarta part de la planta de psiquiatri­a; ara ja n’ocupen la meitat. “Venen amb pesos més baixos i les estades són més llargues”.

També han augmentat les hospitalit­zacions de dia (dotze hores o estades a la tarda, amb menjar, berenar i sopar). “De 20 places hem pujat a 30, i no en podem obrir 40 per les mesures de prevenció de la covid”.

Soriano confirma que a la seva unitat (a partir de 16 anys) s’han rebut més casos de més gravetat que han requerit l’hospitalit­zació completa, però que totes les urgències han estat ateses. Així mateix, indica que s’han posat recursos (formació específica) perquè els trastorns de conducta alimentàri­a tinguin un bon abordatge des de la xarxa de salut mental primària, tant de menors (CSMIJ) com d’adults (CSMA).

Per Sara Bujalance, directora de l’ACAB, s’hauria de reforçar el servei assistenci­al per als problemes de salut mental i, en concret, els trastorns de conducta alimentàri­a. “La covid només és la locomotora d’un tren que arrossega una pandèmia en salut mental de què encara no veiem l’abast i que afecta especialme­nt els adolescent­s”, afirma.

“A les unitats de TCA –continua Bujalance– hi arriben les pacients que requereixe­n un tractament més agut, però la resta van als centres de salut mental, que estan desbordats, i les atenen una hora al mes. Això és sovint insuficien­t. En molts centres encara no hi ha referents d’aquests trastorns ni coordinaci­ó amb les unitats TCA. El problema no són els profession­als, sinó la falta d’identifica­ció de la situació per part de l’administra­ció, el temps i els recursos”.

Una pacient d’anorèxia tarda de mitjana a recuperar-se de tres a cinc anys i requereix una atenció molt intensiva. Les taxes de recuperaci­ó han millorat: un terç superen la malaltia i la cronicitat ha baixat d’un 33% a un 20%.

EL CONFINAMEN­T No assistir a classes, ni a extraescol­ars, més internet, conflicte en xarxes i accés a menjar

L’ASSOCIACIÓ D’ANORÈXIA “Pacients no greus tenen una visita d’una vegada al mes, i sovint no n’hi ha prou”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El gruix de pacients es va detectar l’últim trimestre de l’any
ANA JIMÉNEZ El gruix de pacients es va detectar l’últim trimestre de l’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain