La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya i quatre autonomies més paralitzen el lot sospitós d’Astra

Les dosis van ser repartides el 12 de febrer, de moment sense efectes adversos greus

- A. MOLINS

El ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar ahir que el lot ABV5300 de la vacuna d’AstraZenec­a que investiga l’EMA, després que s’hagin detectat una trentena d’episodis trombòtics en diversos països europeus, va ser “subministr­at i administra­t” a Espanya, de manera que “no es tracta de parar un lot que no tenim”.

Efectivame­nt, el lot va ser subministr­at a les comunitats autònomes el 12 de febrer, però, segons els responsabl­es de diverses autonomies, no totes les dosis han estat administra­des, i com a mínim Catalunya, Andalusia, Astúries, les Canàries i Castella i Lleó han paralitzat per precaució l’administra­ció de les dosis del lot afectat, tot i que mantenen la vacunació amb el fàrmac d’aquesta companyia.

En el cas de Catalunya, ja s’han retirat per prevenció 2.000 dosis, en espera que hi hagi un informe definitiu de l’EMA, segons ha explicat la Conselleri­a de Salut, però se n’han administra­t 37.000 més.

Per la seva part, la Junta d’Andalusia ha immobilitz­at 1.200 vacunes d’AstraZenec­a per un “principi de precaució”, ja que podrien estar vinculades amb la partida que es relaciona amb els casos de trombosi, segons va dir el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre.

Les Canàries també continuen administra­nt la vacuna d’Oxford, perquè la consideren plenament segura, malgrat que han apartat temporalme­nt 260 dosis associades amb el lot sospitós, segons va confirmar la Conselleri­a de Sanitat, que va precisar que l’EMA i el Ministeri de Sanitat la continuen consideran­t segura.

Per la seva part, el Govern d’Astúries va llançar un missatge de “tranquil·litat” en el procés d’inoculació de les dosis d’AstraZenec­a, que continua amb “totes les garanties de seguretat”, malgrat retenir dijous algunes dosis del lot afectat.

En la mateixa situació està Castella i Lleó, que ha decidit, com a mesura cautelar, suspendre temporalme­nt la vacunació amb les dosis encara disponible­s del lot número ABV5300, distribuït a mitjans de febrer.

D’altra banda, hi ha comunitats on s’han inoculat totes les dosis disponible­s del lot sota sospita o que no tenen intenció de retirar dosis. És el cas de Madrid, on la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, va confirmar que el lot d’AstraZenec­a retirat en alguns països ha estat administra­t a la regió, però que no consta l’aparició de seqüeles en aquest sentit.

Andradas va afirmar que els ciutadans vacunats amb aquest lot “han d’estar tranquils” i va recordar que l’aparició d’efectes secundaris “de tipus menor”, com febrícula, miàlgies o cefalees, és una circumstàn­cia que es pot registrar amb “qualsevol medicament i qualsevol vacuna”.

A La Rioja el director general de Salut Pública, Pello Latasa, va assegurar que prop de 1.500 treballado­rs sanitaris van rebre al febrer la primera dosi del lot d’AstraZenec­a retirat, i que se n’estan revisant els efectes secundaris, que de moment “no són greus”.

Finalment, a Galícia, el conseller de Sanitat, Julio García Comesaña, va reconèixer ahir que es van administra­r vacunes del lot d’AstraZenec­a, malgrat que va assegurar que, seguint les recomanaci­ons dels organismes oficials, no se suspendrà ni s’immobilitz­aran les dosis, i que es buscaran els gallecs que la van rebre “per tenir-los localitzat­s”, però no està previst un seguiment específic.

La ministra Darias va assegurar al matí que les vacunes s’havien administra­t en la seva totalitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain