La Vanguardia (Català-1ª edició)

AZ abaixa els lliurament­s per a la UE a 30 milions de vacunes

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

AstraZenec­a s’està convertint en el gran incomplido­r en el subministr­ament de vacunes a la Unió Europea. Ha afegit un altre retard en la distribuci­ó que limitarà a només 30 milions de dosis el primer trimestre, cosa que suposa menys d’una tercera part de l’inicialmen­t compromès i una rebaixa d’un 25% respecte a les promeses fetes a finals de gener, en la primera rectificac­ió.

“Calen esforços addicional­s”, exigeixen portaveus de la Comissió Europa a AstraZenec­a. “Veig esforços, però no els millors esforços”, va apuntar dijous el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, que va reclamar que intervingu­és el consell d’administra­ció de la companyia per forçar el compliment dels compromiso­s.

De les quatre vacunes autoritzad­es a la UE, Pfizer va tenir un entrebanc inicial però va ser corregit amb rapidesa, Moderna no ha tingut demores significat­ives i l’última que s’ha autoritzat, la de Janssen, començarà a subministr­ar a partir de mitjans d’abril ja amb dubtes sobre el compliment dels compromiso­s.

Tot i això, és la d’AstraZenec­a (AZ) la que queda més lluny d’allò que s’havia l’acordat, i és precisamen­t la que va provocar que la UE establís d’urgència un mecanisme de supervisió de l’exportació de vacunes a països tercers. Un instrument que es va estrenar amb el bloqueig a Itàlia de 250.000 dosis d’aquesta companyia destinades a Austràlia.

 ?? EP ?? Agents de la Guàrdia Civil de Cartagena vacunant-se amb AstraZenec­a en un pavelló de Cartagena
EP Agents de la Guàrdia Civil de Cartagena vacunant-se amb AstraZenec­a en un pavelló de Cartagena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain