La Vanguardia (Català-1ª edició)

El volant que aconsella el Govern per sortir de la comarca tarda fins a 7 dies

- D. MARCHENA

Va ser una de les mesures estrella de la roda de premsa de dijous, després de la reunió setmanal del Procicat, quan la Generalita­t va anunciar que s’aixecava el confinamen­t municipal a partir de dilluns. Els viatges intercomar­cals estaran permesos a Catalunya a partir del dia 14 i durant almenys les dues setmanes següents, el termini màxim que poden durar aquest tipus de mesures del Procicat. Llibertat de moviments?

Sí i no, com van insistir a remarcar els titulars dels departamen­ts de Salut, Alba Vergés, i d’Interior, Miquel Sàmper. Si bé es podrà viatjar, en teoria aquesta possibilit­at hauria de quedar limitada a les persones que formin part de la mateixa bombolla de convivènci­a, és a dir, que visquin al mateix domicili. Malgrat que viatgin (o vagin “d’excursió”, com va arribar a dir la consellera Vergés), haurien de limitar al màxim les trobades socials i actuar fora de casa com fan al seu lloc de residència habitual...

I, a més a més, com va precisar el conseller Sàmper, han d’anar preparats per si són intercepta­ts en un dels “controls dinàmics i aleatoris” que continuara­n muntant els Mossos d’Esquadra a les autopistes, carreteres, estacions i nusos de comunicaci­ó. En aquest cas, hauran d’acreditar que formen part d’una mateixa bombolla. Com? En primer lloc, amb l’anomenada declaració d’autorespon­sabilitat, que es pot descarrega­r al web del Departamen­t d’Interior i que ja es va activar arran de les primeres restriccio­ns. Interior assegura que és necessari continuar portant aquest document a sobre a l’hora de fer desplaçame­nts.

Però els agents poden voler comprovar que el que es declara a l’imprès és real i assegurar-se, per exemple, que tots els ocupants d’un vehicle formen part d’una única unitat de convivènci­a. De quina manera? El més habitual seria amb els DNI o amb un contracte de lloguer. Va ser aquí quan el conseller Sàmper va ampliar les explicacio­ns i va al·ludir també a la possibilit­at d’“un volant de convivènci­a”.

El volant de convivènci­a, assenyala l’Ajuntament de Barcelona, és un document que se sol·licita al municipi correspone­nt i que “demostra on i amb qui està empadronad­a una persona”. Aquest tràmit es pot fer de manera telemàtica en nombrosos consistori­s. En el cas de la capital catalana, tot i això, el mateix Ajuntament reconeix que, “una vegada feta la sol·licitud, es rebrà el volant de

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain