La Vanguardia (Català-1ª edició)

Veto a l’ús dels passos a nivell a persones amb mobilitat reduïda

Indignació als ajuntament­s de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i Mollet del Vallès

- JOSE POLO

Sant Feliu de Llobregat

Nou impediment perquè les persones amb mobilitat reduïda, les que per exemple es desplacen en cadira de rodes, facin servir el transport públic. Per motius de seguretat, Renfe ha vetat l’ús dels passos a nivell a les estacions de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i Mollet-Sant Fost, a Mollet del Vallès. Totes tres continuen sense ser accessible­s perquè no disposen d’ascensors. D’aquesta manera, els usuaris del tren en aquestes tres localitats de la regió metropolit­ana de Barcelona s’han de desplaçar a altres poblacions si el trajecte que volen fer els obliga a travessar les vies i a canviar d’andana. La situació ha indignat els ajuntament­s dels municipis afectats, que ahir van expressar el seu malestar enviant una carta conjunta a la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo.

La situació també afecta els usuaris que es desplacen amb un cotxet per a criatures o amb maletes. Per posar-ne un exemple, si una persona amb mobilitat reduïda arriba a Sant Feliu de Llobregat provinent de Barcelona, en comptes de baixar a la capital del Baix Llobregat ha d’allargar el camí fins a Martorell, que disposa d’ascensors. Una vegada allà es

LA DADA veu obligada a fer el canvi d’andana i pujar a un altre tren en direcció a la seva destinació final. Una obligació que suposa un retard important en el temps de trajecte, a més d’un veritable destorb. El mateix passa en sentit contrari.

“Utilitzo el pas de Sant Feliu de Llobregat, que és més pla, però a Molins de Rei prefereixo pujar i baixar el cotxet per les escales”, explica la Natalia. “Tot això està molt mal fet des de fa temps”, afegeix. La Valentina, que també es disposa a pujar a un comboi a Molins de Rei carregada amb el cotxet del seu nen, opina que la nova normativa “està malament”, si bé comprèn que es fa per motius de seguretat. També retreu que per entrar a l’estació té problemes, atès que l’elevador de l’accés no funciona, una situació recurrent en aquesta estació. “El problema de fons és que hi hauria d’haver ascensors per canviar de via, com en altres estacions”, afirma la Valentina.

Tant l’estació de Molins de Rei com la de Mollet-Sant Fost tenen projectes per convertir-les una vegada per sempre en accessible­s amb ascensors. Després de la licitació, però, les empreses guanyadore­s es van retirar i tot el procés es va endarrerir. Mentrestan­t, a Sant Feliu de Llobregat s’espera el soterramen­t de les vies del tren, que també solucionar­à aquesta problemàti­ca.

“Hem de prioritzar la seguretat”, expressen fonts de Renfe, que recorden que l’ús d’aquests passos a nivell ja estava prohibit però que ara s’han de mostrar inflexible­s en compliment del reial decret llei 929/2020 del 27 d’octubre. Aquestes mateixes fonts expliquen que, a causa de la seva elevada xifra de passatgers, un informe d’Adif qualifica de risc els passos a nivell de Mollet del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, i que per això s’ha de “procedir al tancament”. Recorden que fa dos anys va morir un jove a Mollet quan passava a bord d’un patinet. Personal de seguretat i informació és present a les estacions per do

Molins de Rei i Mollet esperen les obres per fer accessible­s les estacions, i Sant Feliu, el soterramen­t

 ?? CEDIDA ??
CEDIDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain