La Vanguardia (Català-1ª edició)

Campanya perquè els taxistes que treballara­n amb Uber es facin enrere

- LUIS BENVENUTY

L’associació de taxistes Élite Taxi ultima una campanya perquè tots els col·legues de professió disposats a treballar amb l’aplicació d’Uber es facin enrere. La multinacio­nal de San Francisco pretén tornar a operar a Barcelona a partir de dimarts, i amb al voltant de 350 taxistes.

L’estratègia d’Élite Taxi contra aquesta empresa consisteix bàsicament que el màxim nombre de taxistes possible es descarregu­in l’aplicació d’Uber i sol·licitin un viatge tan bon punt l’app entri en funcioname­nt. Quan arribi el conductor en qüestió a atendre el servei correspone­nt, li explicaran que ells entenen que està treballant d’una manera il·legal, que això li pot portar sancions molt importants, fins i tot la pèrdua de la llicència de taxista. També hi ha la possibilit­at que allà mateix truquin a la Guàrdia Urbana per denunciar els conductors d’Uber. Més d’un miler de taxistes ja estarien disposats a participar en aquesta campanya.

El protocol Anti Mugre es va donar ahir a conèixer a través dels grups de WhatsApp de taxistes de l’àrea metropolit­ana. Mugre, així és com molts taxistes es refereixen a l’empresa Uber des de fa anys. Un dels punts d’aquest protocol prova d’avortar qualsevol conat de violència. “Tot aquell que tingui intencions que vagin més enllà del que hi està escrit no serà benvingut”, diu aquest punt del protocol.

Alberto Álvarez, àlies Tito, d’Élite Taxi, diu que, malgrat que Uber marqui el preu del trajecte segons la indicació del taxímetre, tot el seu sistema s’ha d’adequar a les tarifes oficials, i que fins ara l’empresa encara no ha aconseguit adaptar el seu software a la tarifa 3, la tarifa oficial que permet establir un preu tancat al client per endavant. “Tant és que diguin que simplement faran servir el taxímetre –afegeix aquest representa­nt dels taxistes–. Han de respectar totes les tarifes possibles”. Uber, tot i això, diu que està intentant adaptar el seu software per tornar dimarts a Barcelona oferint preus tancats, fent servir la tarifa 3, tal com marqui l’Institut Metropolit­à del Taxi (Imet), però que, si no ho aconseguei­x, cobrarà als viatgers el que assenyali el taxímetre.

La companyia es mostra segura sobre la legalitat dels seus plans, i afegeix que no pensa fer cap pas enrere. El representa­nt dels taxistes respon que el problema principal és que les possibles sancions en aquest sentit recaurien principalm­ent sobre els conductors, i no sobre l’empresa. “Això és el que intentarem transmetre als taxistes que treballin per a Uber: que ells poden ser els més perjudicat­s”, afegeix Álvarez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain