La Vanguardia (Català-1ª edició)

La relativa seducció de la garnatxa

El poble del Priorat amb més cellers (26) amb prou feines aconseguei­x atreure nous vilatans

-

va obrir el seu propi celler.

Conscients del dèficit habitacion­al, l’Ajuntament ha emprès la rehabilita­ció de l’antic edifici consistori­al, on es construira­n dos pisos, un primer pas a falta de més iniciative­s que incentivin la sortida al mercat de vells immobles. Dels 235 habitatges de Gratallops que consten a l’últim cens, del 2011, 64 estan buits, una xifra que requereix una actualitza­ció.

Vaqué subratlla que la proliferac­ió d’apartament­s turístics també hi ha jugat en contra, que l’oferta de lloguer és mínima.

Una projecció feta per l’Idescat indica que el 2033 Gratallops descendirà

La poca oferta d’habitatge assequible i una connectivi­tat deficient resten atractiu

René Barbier, Daphne Glorian o Álvaro Palacios creen aquí vins de culte

lleugerame­nt fins als 220 habitants. El 1981 en tenia 311, un 24% més que la xifra registrada en l’últim padró oficial, 237, de l’1 de gener del 2020, per bé que des de la declaració de la pandèmia han arribat nous veïns. L’alcalde precisa que els residents reals són entre 190 i 200, i que la resta d’empadronat­s venen de tant en tant i de vacances. Un 27,8% de la població té més de 65 anys i un 6,8% menys de 15, mentre que la mitjana catalana en cadascuna d’aquestes franges d’edat és d’un 18,9% i d’un 15%, respectiva­ment, segons l’Idescat.

Juntament amb els cellers icònics dels quals surten vins de culte, de L’Ermita al Clos Mogador, el Clos Erasmus, el Clos Martinet..., conviuen els de tota la vida, els que van plantar cara als mals temps i que ara també es beneficien del prestigi de l’etiqueta DOQ Priorat.

Jaume Balaguer, enginyer informàtic de 49 anys, va tornar a Gratallops amb 34, cansat d’un ritme de vida vertiginós, dels seus viatges continus. “Volia disposar de temps per pensar sobre el meu futur, no tenia clar dedicar-me a la viticultur­a, però em vaig quedar i amb la família hem passat de produir 3.000 ampolles a l’any a 9.000. Dels sis amics de la infantesa només dos continuem aquí”, explica mentre revisa les botes amb garnatxa blanca que embotellar­à al maig.

Sense l’èxit d’aquests vins Gratallops difícilmen­t hauria obert un hotel i quinze cases de turisme rural, i, amb tota seguretat, la pèrdua de població a la comarca hauria estat més elevada. Aquest indret del sud de Catalunya amb paisatges fascinants sí que atreu i sedueix visitants arribats de destinacio­ns llunyanes desitjosos de tastar el fruit de la garnatxa a la vora de les vinyes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain