La Vanguardia (Català-1ª edició)

Millores a l’entorn i la dieta redueixen els contaminan­ts presents a la sang

Els compostos persistent­s van baixar d’un 30% a un 80% entre els barcelonin­s

- ANTONIO CERRILLO

Les concentrac­ions corporals de compostos tòxics persistent­s, que s’acumulen al cos humà una vegada els ingerim en la dieta, s’estan reduint els últims anys. Ho indica un estudi pilotat per Miquel Porta, investigad­or de l’Institut Hospital del Mar d’Investigac­ions Mèdiques (IMIM), que publica la revista Science of the Total Environmen­t.

La majoria d’aquests contaminan­ts han disminuït entre un 30% i un 80%, segons l’anàlisi de les mostres de sang preses a més de dos centenars de persones de Barcelona i en què es comparen les dades del 2016 amb les del 2006.

Els compostos analitzats són pesticides utilitzats en l’agricultur­a (insecticid­es, fungicides), contaminan­ts industrial­s com els policlorob­ifenils (PCB) i els hidrocarbu­rs aromàtics policíclic­s, substàncie­s químiques formades en la combustió incompleta del carbó, la gasolina o les escombrari­es.

La principal via d’entrada d’aquests contaminan­ts al cos són els greixos d’origen animal, ja que s’acumulen als teixits grassos, i gairebé no es poden eliminar. La majoria dels compostos analitzats ja no s’utilitzen o no es comerciali­tzen, però continuen presents als aliments grassos.

En total s’han analitzat 62 compostos, malgrat que les anàlisis estadístiq­ues es van centrar sobretot en els nou més abundants. Alguns van ser trobats en més d’un 75% de la població de Barcelona, entre els quals el DDE (principal producte de la degradació del pesticida DDT), l’hexaclorob­enzè, el betahexacl­orociclohe­xà (un anàleg del lindà) i quatre PCB.

El descens de la càrrega corporal de contaminan­ts s’ha registrat en els dos sexes, en tots els grups d’edat i gairebé tant en les persones obeses com en les més primes.

Les disminucio­ns més importants van tenir lloc en el cas del naftalè (un -91% en els homes i un -88% en les dones), especialme­nt en el grup d’edat entre 18 i 44 anys (-94%).

L’estudi observa una reducció de contaminan­ts més alta en les dones, malgrat que les quantitats continuen sent una mica superiors en les dels homes. Tradiciona­lment, les dones acumulen als organismes més contaminan­ts per motius biològics; les dades d’altres estudis ho indiquen, segons expliquen José Pumarega i Magda Gasull, coautors de l’estudi, elaborat en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

“És possible que la reducció dels contaminan­ts en les dones es degui al fet que elles es mostren més sensibles a la contaminac­ió ambiental; són més actives en aquest camp, compren millor, mengen productes de més qualitat, menys grei

FONT: xos”, apunta Miquel Porta. El descens de la càrrega contaminan­t (que continua sent rellevant) s’observa en tots els grups d’edat, i més en els joves. “Els més joves probableme­nt han estat menys temps exposats a aquests contaminan­ts el 2016 que el 2006, gràcies a les polítiques més enèrgiques que s’han aplicat els últims temps”, diuen els investigad­ors.

“Aquestes dades ratifiquen la idea expressada pels grups ambientali­stes que, una vegada els productes tòxics es posen al mercat, després costa molt que desaparegu­in del medi ambient i dels nostres cossos, encara que siguin prohibits”, diu Porta. “De totes maneres, malgrat que s’ha tardat molt a actuar (a Espanya el DDT es va prohibir fa prop de 50 anys), aquests descensos són reals i es deuen al fet que les organitzac­ions ciutadanes, les administra­cions i les empreses han anat actuant”, afegeix.

En canvi, la disminució de contaminan­ts no és tan acusada en les persones amb més índex de massa corporal. Alguns contaminan­ts fins i tot han augmentat en persones obeses. “Són motius afegits per no engreixar-se”, diu Porta. Les troballes reforcen les raons per reduir l’exposició a contaminan­ts no només mitjançant les conductes personals, sinó, especialme­nt, a través de les polítiques d’institucio­ns i empreses.

 ?? MC.I.C. / EFE ??
MC.I.C. / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain