La Vanguardia (Català-1ª edició)

NFT: bombolla o disrupció

- ANÀLISI

Llucià Homs

Els NFT són, ara mateix, la força més disruptiva que ha entrat al mercat de l’art. I ho ha fet com un huracà. Ni les vendes en línia de galeries i cases de subhastes, ni la popularitz­ació de les xarxes socials, ni de bon tros la proliferac­ió de les online viewing rooms de les fires van aconseguir trastocar una indústria que fa gairebé dos segles que funciona amb el mateix model de negoci. Ha hagut de ser la interacció de l’art digital amb la tecnologia blockchain que s’utilitza en altres camps, com les criptomone­des, el que ha provocat un cataclisme de tals dimensions que ara mateix no sabem on ens portarà.

No es pot entendre la venda d’Everydays: The first 5000 days (2021), de Beeple, l’àlies de Mike Winkelmann, a Christie’s Nova York per 69,3 milions de dòlars, sense la comunitat d’inversors que aquests últims anys han vist com les seves posicions ascendien a nivells astronòmic­s fruit del boom de les criptomone­des. Inversors de nova generació, atrevits, que es mouen ràpid buscant subvertir des del terreny digital

Que Christie’s entri al joc de subhastar obres d’aquest tipus i accepti les criptomone­des suposa avalar aquest flux

els models de negoci tradiciona­ls.

Fins ara les obres de Beeple, que té 1,9 milions de seguidors a Instagram, s’havien venut a Nifty Gateway –the online cryptocurr­entcy marketplac­e for digital art–. Amb les seves particular­itats, seria el que s’assemblari­a més a una casa de subhastes digital especialit­zada. En molt poc temps es va convertir en el punt de referència d’aquests artistes. Al desembre Nifty Gateway va adjudicar una obra NFT de Beeple consistent en 20 imatges per 3,5 milions, i fa unes setmanes, una altra, Crossroads (2020), per 6,6 milions. Tot plegat ja apuntava que en aquest mercat s’hi preparava alguna cosa rellevant. Però una de les dues grans cases de subhastes, Christie’s, ha entrat ràpidament en el joc de subhastar obres d’aquest tipus, i accepta les criptomone­des com a forma de pagament, cosa que suposa l’aval de credibilit­at definitiu que aquest tipus d’obres i transaccio­ns necessitav­en.

Els analistes del mercat de l’art estem contrariat­s aquests dies. N’hi ha per a això i per a molt més. Parlant ahir amb els meus col·legues de Nova

York i Londres, teníem clar que els NFT han vingut per quedar-se, i el seu mercat només es pot ampliar. Discrepàve­m en l’abast i el recorregut que tindran les cotitzacio­ns d’aquestes obres els pròxims mesos i anys. De manera reiterativ­a es feien al·lusions al fenomen de la tulipomani­a, una de les primeres bombolles especulati­ves de masses de la història. Coincidíem que al fenomen dels NFT, quan s’arriba a aquest tipus de cotitzacio­ns tan desproporc­ionades, li podria passar una cosa semblant.

El mercat de l’art té un costat fosc, i els moviments especulati­us no han jugat mai a favor de la seva credibilit­at. Els gairebé 70 milions de dòlars que ha pagat per l’obra Metakovan, el fundador del fons exclusiu en cripto Metapurse, converteix Beeple, un desconegut al mercat fa menys d’un any, en el tercer artista viu més car del mercat. Queden lluny les cotitzacio­ns d’artistes amb sòlides trajectòri­es sustentade­s en exposicion­s rigoroses als museus de referència i les grans galeries. Pensem que una peça important de videoart d’un mestre com Bill Viola, que figura amb lletres majúscules en la història de l’art digital, es ven avui al voltant del milió i mig de dòlars. O que el meravellós Botticelli venut fa unes setmanes a Sotheby’s va assolir poc més que l’NFT de Beeple, 91,1 milions.

Però tampoc no sembla que a aquests nous compradors, majoritàri­ament millennial­s i en un 91% nous al mercat, segons la mateixa Christie’s, tot això els importi especialme­nt. Per ells és prioritàri­a l’estètica dels videojocs, els còmics o les il·lustracion­s de cinema fantàstic. Pel que fa a aquest tipus d’obres, cal deixar de banda les valoracion­s estètiques que tradiciona­lment han sustentat aquest mercat. El meu amic Kenny Schachter, d’Artnet, opinava que el seu problema era que havien d’obrir almenys uns quants llibres d’art si volien generar un impacte històric.

Molt em temo que aquest fenomen té a veure amb un estat mental diferent del tradiciona­l, amb la no corporeïta­t dels diners i de l’artístic. I queden moltes incògnites per revelar, com el paper de les galeries en tot aquest entramat o quan aquestes obres siguin pastura del mercat secundari. Res no sembla indicar que, més enllà de si es tracta d’una bombolla especulati­va, les transaccio­ns d’NFT hagin de desaparèix­er. Una altra cosa serà el recorregut pel que fa a cotitzacio­ns que tindran els pròxims anys. La pregunta clau és si els NFT seran la disrupció que marcarà el futur del comerç artístic els pròxims anys o si es tracta d’una bombolla més que esclatarà com d’altres van esclatar en el passat, i deixaran un mar de desconsola­ts inversors en art que es pensaven que fer diners era així de fàcil.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain