La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banca assumirà quitaments als crèdits amb aval, malgrat les crítiques

- CONCHI LAFRAYA

Malgrat la negativa de la banca a fer quitaments als crèdits que va concedir amb aval (120.400 milions d’euros), el Govern central ha aprovat que els empresaris podran acollir-se a mesures per reduir el seu deute. Això significa que l’entitat financera assumirà una rebaixa en el seu tram de crèdit que va concedir sense aval i l’ICO assumirà el mateix percentatg­e de quitament sobre el crèdit que va avalar.

Els bancs han mantingut converses amb l’Executiu, a través de les dues patronals bancàries (AEB i CECA), i fins i tot alguns primers espases de la banca s’han adreçat a membres de l’Executiu per mostrar el seu malestar si finalment es prenia una mesura d’aquesta magnitud. Fins i tot el governador del banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va defensar en diversos fòrums que els quitaments perjudicar­an els bancs perquè necessitar­an més capital. És cert que el Govern de Pedro Sánchez no ha fixat un percentatg­e de rebaixa en els crèdits avalats, sinó que dona potestat a cada banc per negociar amb l’empresa i buscar solucions.

Les patronals bancàries ahir van mantenir silenci perquè no els queda altra opció que assumir la nova normativa del decret.

El Govern ha fixat que els 3.000 milions que es destinaran a reestructu­rar deute financer seran només per a processos de reestructu­ració d’empreses viables amb problemes transitori­s. Anteriorme­nt, l’empresa haurà d’haver sol·licitat períodes de carència i sempre hi haurà la possibilit­at de convertir deute en préstecs participat­ius mantenint l’aval.

Una de les poques peticions que la banca ha aconseguit de les seves reunions amb l’Executiu és l’exigència que es redacti “un codi de bones pràctiques per articular la coordinaci­ó amb els creditors”, assenyala un banquer que demana anonimat.

Segons Joaquín Maudos, catedràtic d’Economia de la Universita­t de València i expert en banca, “és una bona notícia que els quitaments es contemplin només com

a opció d’últim recurs dins un procés de reestructu­ració del deute empresaria­l decidit pel banc, que és qui té la major i millor informació sobre l’empresa”.

Per a Maudos, que el fons es doti amb 3.000 milions “no és preocupant de cara a potencials pèrdues a què la banca haurà de fer front, ja que assumirà la part proporcion­al al risc assumit. És a dir, la part no avalada per l’ICO, que com a màxim és del 30%”.

Malgrat això, Inma Ordiales, economista del servei d’estudis del CES, sosté que els quitaments, si arriben a produir-se, “afectació”. rien negativame­nt les entitats, en primer lloc directamen­t sobre els balanços, i això més l’augment de la morositat podria limitar les operacions creditície­s futures, just en el moment de la recupera

Però Ordiales, experta en ajuts d’Estat, va més enllà i defensa que la banca i l’ICO van jugar un paper important en la primera fase de la crisi per donar liquiditat a les empreses, i que ara aquests quitaments “poden afectar la credibilit­at de les actuacions de l’ICO, quan sempre ha tingut un paper fonamental en el mercat creditici espanyol, restant potència als avals públics com a instrument­s per a crisis futures”. L’economista Santiago Carbó, de Funcas, va declarar fa uns dies que “Espanya serà el primer país que prendrà una mesura així”.

Les patronals bancàries guarden silenci, però el sector havia intentat aturar la mesura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain