La Vanguardia (Català-1ª edició)

Decepció per la quantia a les empreses

Els agents socials consideren que els 7.000 milions són insuficien­ts

- MAITE GUTIÉRREZ

El pla d’ajuts directes per als sectors més afectats per la pandèmia, que hauran de gestionar les comunitats, ha estat celebrat tant per governs autonòmics com per patronals i agents socials. Ara bé, la quantia aprovada, de 7.000 milions d’euros, ha decebut els agents socials. Associacio­ns empresaria­ls i sindicats consideren “insuficien­t” la partida, atesa la magnitud de la crisi.

Així ho va advertir Foment del Treball, que va qualificar d’“insuficien­t” la quantia. La patronal catalana va insistir en la necessitat d’augmentar fins a 50.000 milions d’euros els ajuts directes per assolir un nivell d’esforç similar al d’altres països europeus. “Si s’endarrerei­x més la determinac­ió d’incrementa­r la despesa pública, s’accentuara­n les seqüeles de la crisi”, van assegurar des de Foment.

La Confederac­ió Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme), per la seva part, va reclamar que la tramitació sigui “àgil i de fàcil accessibil­itat” i va recordar que en els últims mesos s’han perdut 20.000 empreses per les pèrdues acumulades a causa de la covid. Pimec va sol·licitar a més la convocatòr­ia del Consell de Diàleg Social Permanent de Catalunya per debatre com s’articulara­n els ajuts, “que haurien d’arribar prioritàri­ament a les pimes, les més afectades per la situació”, van assenyalar des de la patronal. Pel que fa als 3.000 milions d’euros aprovats per reestructu­rar deute, la patronal va alertar que amb prou feines cobreixen un 5% del deute viu, mentre reclamava un fons de solvència per a pimes dotat amb, “com a mínim”, els 10.000 milions que s’han destinat per rescatar grans empreses.

Turisme, comerç i restauraci­ó seran alguns dels sectors prioritari­s per rebre els ajuts. Una de les patronals del sector, Taula del Turisme, va aplaudir la concessió de subvencion­s directes però va qualificar l’import d’“insignific­ant”. El president de l’entitat, Juan Molas, va indicar que el pla és “escàs” per abordar la situació de les empreses i va elevar fins als 40.000 milions d’euros els ajuts necessaris, segons els seus càlculs. El president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel, va anar més lluny i, veient que els ajuts no cobriran totes les necessitat­s, en va demanar una ampliació tan aviat com sigui possible.

Més optimista va ser la valoració de l’Associació d’Empreses del Gran Consum AECOC. “Suposarà una injecció de liquiditat molt necessària per als sectors més afectats per la crisi de la covid”, van assenyalar. “Els ajuts directes són essencials com a mesura que, en lloc de subvencion­ar l’atur, permet a les empreses focalitzar els esforços a preservar l’ocupació”, va declarar el seu director general, José María Bonmatí. L’entitat va demanar rapidesa a les comunitats autònomes per començar a distribuir els diners i assegurar la solvència de les companyies afectades.

Després que el Govern central hagi donat llum verda als ajuts, la pilota és a la teulada dels governs autonòmics. La recepció del pla va tenir una acollida desigual entre aquests, en funció del seu color polítics. Les autonomies governades pels socialiste­s, com les Balears, les Canàries o la Comunitat Valenciana, van dir que se sentien satisfetes amb el pla. Mentre que les del PP el van criticar. El president de la diputació de Màlaga i de Turisme Costa del

MÉS DINERS Les patronals fixen en 40.000-50.000 milions d’euros la partida necessària

BATALLA AUTONÒMICA El sector turístic de la Costa del Sol denuncia favoritism­es a les Canàries i les Balears

Sol, Francisco Salado (PP), va criticar amb duresa el tracte diferencia­l que s’ha donat a les Canàries i les Balears, que rebran una part gran de les subvencion­s. “És un nou greuge a Andalusia”, va lamentar.

Per la seva part, el Govern de la Generalita­t, en funcions i pendent d’investir president i nomenar consellers, va criticar que les subvencion­s “arriben tard”. “És la seva obligació i és el mínim que pot fer l’Executiu després que la Generalita­t hagi anunciat cada setmana ajuts per als sectors més afectats”, va explicar la secretària d’Economia del Govern, Natàlia Mas, en declaracio­ns a Efe.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain