La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més verds del que ens pensem

- Mariano Marzo

L’índex d’acomplimen­t ambiental 2020 (environmen­tal performanc­e index o EPI), desenvolup­at per investigad­ors de les Universita­t de Yale, té per objectiu proporcion­ar una visió general de l’estat de la sostenibil­itat a tot el món. L’EPI es basa en 32 indicadors d’acomplimen­t, pertanyent­s a 11 grans grups temàtics, que permeten elaborar un rànquing en matèria de salut ambiental i vitalitat dels ecosisteme­s per a un total de 180 països. Aquests indicadors mesuren si els països estan a prop o lluny d’assolir determinat­s objectius de política ambiental, de manera que l’EPI pot visualitza­r-se com un tauler de control que identifica països líders i endarrerit­s, encara que també ofereix una orientació pràctica a aquells que aspiren a avançar cap a un futur més sostenible.

Quins països són els “més verds” del món segons l’EPI? Els onze primers llocs estan ocupats per països europeus, encapçalat­s per Dinamarca, país al qual segueixen: Luxemburg, Suïssa, Regne Unit, França, Àustria, Finlàndia, Suècia, Noruega, Alemanya i Holanda (per aquest ordre). A aquest primer grup, li segueixen dos països, el Japó i Austràlia, i immediatam­ent després, en el catorzè lloc, apareix Espanya, que se situa per davant d’uns altres quatre països europeus: Bèlgica, Irlanda, Islàndia i Eslovènia. El lloc dinovè i vintè correspone­n a Nova Zelanda i Canadà, als quals segueixen, fins a arribar al lloc trenta-setè, la resta de països europeus, entre els quals s’intercalen els Estats Units, Corea del Sud i Israel, que ocupen, respectiva­ment,

L’índex de sostenibil­itat EPI situa Espanya per davant de països reputats com Nova Zelanda i el Canadà

el lloc vint-i-quatrè, vint-i-vuitè i vint-i-novè.

Això implica que Espanya seria el segon país més sostenible de l’àrea mediterràn­ia, després de França, ocupant el vuitè lloc entre els 27 estats de la Comunitat Europea (CE) i situant-se per davant de països que gaudeixen d’una àmplia reputació verda, com, per exemple, Nova Zelanda i Canadà. Si els sorprèn aquesta conclusió, tinguin en compte que la puntuació final reflecteix els valors de 32 índexs diferents, ponderats de manera no uniforme, és a dir, que es tracta d’una avaluació de conjunt en la qual la puntuació final no reflecteix necessària­ment l’excel·lència puntual (que és en la que sovint fixem la nostra atenció, en funció de les nostres preferènci­es personals). A Espanya, queda molt per fer i no hem de caure en la complaença, però tampoc no és qüestió de subestimar els avenços aconseguit­s.

Els resultats de l’EPI revelen un alt grau de correlació entre la riquesa d’un país (mesura pel PIB per càpita) i el seu acomplimen­t en matèria de sostenibil­itat. I també posen de manifest l’impuls que l’adaptació a la normativa de la CE ha suposat per al desenvolup­ament sostenible del nostre país. Dues lliçons bàsiques que, sens dubte, no hem d’oblidar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain