La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya exclou les Balears de la llista de zones de risc covid

TUI anuncia els seus primers vols a Mallorca d’aquí una setmana

- NEKANE D. HERMOSO Palma

Les Balears va acollir ahir amb gran esperança la decisió del Govern alemany de treure les quatre illes de la llista de zones de risc de contagi, fet que exclou l’obligació de passar una quarantena a la tornada d’aquestes destinacio­ns. La quarantena era, de facto, una barrera que impedia l’arribada de turisme a les illes de forma massiva i l’anunci d’Alemanya ja va tenir ahir mateix els primers efectes: el turoperado­r alemany TUI va comunicar que avança una setmana les previsions de vols i el dia 21 ja arribaran tres avions a Mallorca procedents de Hannover, Düsseldorf i Frankfurt.

Tot i això, l’ambaixador d’Alemanya a Espanya, Wilfgang Dold, va rebaixar una mica les expectativ­es del sector turístic balear en puntualitz­ar per Twitter que “el Govern alemany continua desaconsel­lant els viatges turístics no essencials per Setmana Santa, fins i tot en zones no classifica­des com de risc”. A més de les Balears, també Castella-la Manxa, la Comunitat Valenciana, Extremadur­a, La

Rioja i Múrcia deixen de ser considerad­es zones de risc des d’aquest diumenge.

L’obertura dels vols amb l’estranger va ser acollida amb alleujamen­t per part de la patronal hotelera de Mallorca després de gairebé un any turístic en blanc. Les Balears van ser pioneres en l’arribada de turistes alemanys en el marc d’un pla pilot quan encara no s’havia aixecat l’estat d’alarma, el juny de l’any passat, però l’eufòria amb què es van rebre aquells primers turistes va durar poc. Tot just dos mesos després es disparaven els contagis a Europa, el Regne Unit tancava les seves fronteres i Alemanya imposava una quarantena per a tothom que tornés de zones de risc, com les Balears.

Ha estat un any turístic en blanc i les conseqüènc­ies econòmique­s han estat devastador­es: el PIB balear va caure l’any passat un 27% segons el Banc d’Espanya, el descens més gran registrat en una comunitat autònoma. Les Balears han passat de ser una comunitat capdavante­ra en la creació d’ocupació a ser-ho en la destrucció de llocs de treball.

El turoperado­r alemany TUI ha anunciat que començarà a programar vols, però preveu que l’arribada massiva de turistes comenci a partir del mes d’abril. Jens Bischof, conseller delegat d’un altre turoperado­r, Eurowings, es va reunir ahir amb la presidenta balear, Francina Armengol, i li va comunicar que les illes continuara­n sent aquest estiu una destinació preferent per a la companyia. En temporada alta tindran programade­s més de 300 connexions entre les Balears i el Regne Unit, Àustria i Alemanya.

Els hotelers de les Balears ja es preparen per començar una temporada atípica. A la Platja de Palma, una de les principals destinacio­ns turístique­s de Mallorca, es prepara la tímida obertura d’unes 3.000 o 4.000 places a partir del mes que ve, segons va anunciar ahir el conseller delegat de Palma Beach, Juan Miguel Ferrer. El representa­nt dels hotelers d’aquesta zona de Palma va afirmar que haver participat l’any passat en el pla pilot turístic ha permès que aquesta destinació estigui preparada per rebre turistes complint tots els protocols.

La Federació Hotelera de Mallorca, entitat que agrupa un total de 840 hotels de l’illa amb més de 200.000 places, també es va mostrar esperançad­a amb la imminència dels vols des d’Alemanya. La presidenta, Maria Frontera, va assegurar que els establimen­ts estan preparats per començar a rebre visitants immediatam­ent i va demanar que l’obligació de presentar una prova PCR se substituei­xi per un test d’antígens, molt més barat. També va reclamar que es mantinguin els controls als ports i aeroports i va instar les autoritats a augmentar tot el que sigui possible el ritme de vacunació dels ciutadans.

L’ambaixador alemany aclareix que es continuen desaconsel­lant els viatges per Setmana Santa

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Arribada de vols procedents d’Alemanya ahir a l’aeroport de Son San Joan de Mallorca
CATI CLADERA / EFE Arribada de vols procedents d’Alemanya ahir a l’aeroport de Son San Joan de Mallorca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain