La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les renovables van aportar el 44% de l’energia a Espanya el 2020

- CONCHI LAFRAYA

Les renovables en el seu conjunt van produir el 44% del total de l’energia a Espanya l’any 2020, després de generar 110.450 GWh entre el vent, el sol i l’aigua. Això suposa un 12,8% més que l’exercici anterior, segons l’Informe del Sistema Elèctric, presentat ahir per Red Eléctrica de España (REE).

Per estructura de producció, les nuclears continuen al capdavant, ja que represente­n un 22,2% del total. L’eòlica ha saltat al segon lloc del rànquing, amb una aportació del 21,9% del total. La tercera font de generació van ser els cicles combinats, que van generar un 17,5% del total. La hidràulica va ser la quarta tecnologia que més GWh va produir el 2020, amb una quota de mercat del 12,2%. Mentre que la solar fotovoltai­ca va aportar el 6,1% del total, però amb un augment del 65% respecte als valors del 2019.

Al contrari, la producció amb carbó es va reduir un 60,4% respecte a l’any anterior i va assolir el 2020 la seva menor quota de participac­ió en el mix, aportant només el 2% de la producció nacional. Aquesta tecnologia havia arribat a generar el 2007 una quarta part del total, la qual cosa demostra el procés de descarboni­tzació que ha emprès Espanya.

D’aquell 44% del total generat amb energies netes, un 49,7% procedeix de l’eòlica, un 17,9% de la solar i un 27,7% de la hidràulica. El 4,7% restant procedeix d’altres fonts netes, com la solar tèrmica o els residus renovables.

Per a la presidenta de Red Eléctrica, Beatriz Corredor, “l’increment de la generació de renovables fins a un màxim històric s’aconseguei­x amb alts estàndards de qualitat i seguretat en el subministr­ament elèctric”.

A poc a poc es van instal·lant més parcs eòlics i fotovoltai­cs a Espanya. En concret, al terme de l’any passat el país tenia 4.015 MW més de potència renovable. La solar fotovoltai­ca és la tecnologia que més es va incrementa­r, un 29,5% respecte a l’any 2019.

A més, durant l’any passat es van donar de baixa 3.951 megawatts de carbó a Espanya. Amb això el conjunt de potència instal·lada d’energies renovables representa ja el 53,8% del total de capacitat de producció elèctrica espanyola.

La pandèmia de la covid també va tenir el seu reflex en la demanda de l’electricit­at a Espanya, que va baixar un 5,6% a causa de les restriccio­ns i el tancament obligat d’alguns negocis, fins a arribar als 249.819 GWh.

En l’actual context de crisi, els descensos han estat més significat­ius a les illes pel pes del turisme. A les Canàries, el retrocés es xifra en 10,5% i a les Balears la demanda es va desplomar un 19,2%.

A Catalunya, la demanda va davallar un 6,7% a causa del gran pes de la indústria. La producció a Catalunya amb renovables es va limitar al 15,6%. Les nuclears van encapçalar el rànquing, seguides dels cicles combinats i de la hidràulica.

El consum d’electricit­at disminueix un 5,6% a causa de la crisi de la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain