La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hesperia demana 55 milions en préstecs a la SEPI

El grup Hoteles Playa també acudeix al fons públic

- LALO AGUSTINA

La cadena hotelera Hesperia ha sol·licitat 55 milions al Fons de Suport a la Solvència de les Empreses Estratègiq­ues que gestiona la SEPI per fer front a la situació creada per la pandèmia, la restricció de l’activitat i la gairebé total absència de turistes i viatgers de negocis. A preguntes d’aquest diari, fonts de la companyia van explicar que “s’analitzen diverses alternativ­es amb l’objectiu de reforçar encara més la posició financera i mantenir la companyia en una situació òptima en el moment de recuperaci­ó del mercat turístic”. L’objectiu és estudiar les condicions financeres disponible­s per reforçar la liquiditat en la conjuntura actual de pandèmia, van afegir les mateixes fonts.

Hesperia disposa de prop de 4.500 habitacion­s repartides en 28 hotels tant vacacional­s com urbans i d’uns 1.800 treballado­rs en plantilla. El 2019, abans de la crisi actual, els ingressos es van situar en els 137 milions, amb un resultat net consolidat de 15,5 milions. El coronaviru­s va desplomar les vendes i va portar l’empresa a pèrdues.

L’any que ha transcorre­gut des de la declaració de l’estat d’alarma la companyia ha activat totes les palanques de què ha disposat per trampejar el temporal, des dels préstecs bancaris amb aval de l’ICO fins als ERTO bonificats, que compleixen ara un any des de la seva entrada en vigor. Tot i això, la persistènc­ia del virus i les mesures per contenir la pandèmia han impossibil­itat la recuperaci­ó del sector i de la mateixa cadena hotelera, que sempre ha fet gala de la seva solvència.

El juliol de l’any passat, el Govern central va crear un fons de 10.000 milions per atorgar préstecs participat­ius i deute a molt llarg termini en condicions molt favorables a empreses clau –pel seu sector, l’ocupació o el pes en un territori– que necessites­sin ajuda. Des d’aleshores, tres companyies ja han rebut els diners: les aerolínies Air Europa i Plus Ultra i l’empresa de projectes industrial­s Duro Felguera.

Moltes altres esperen rebre’l pròximamen­t, entre les quals les companyies relacionad­es amb el turisme o els serveis són majoritàri­es, com és el cas de Wamos, Soho Boutique, Selenta, Hotusa, Petit Palace o

Holmes Place, entre d’altres.

A més d’Hesperia, dues companyies més estan esperant la licitació d’assessors per la SEPI perquè s’iniciï l’estudi de les seves necessitat­s i la validació del seu pla de negoci i de retorn dels ajuts. Es tracta de la cadena Hoteles Playa, igualment molt afectada per la caiguda dels ingressos per la manca de turistes, i Sidenor Forgings & Castings.

Ahir no va ser possible contactar amb cap de lesdues companyies. En el cas d’Hoteles Playa, la sol·licitud a la SEPI és de 50 milions, mentre que Sidenor Forgings & Castings ha limitat la petició a 30 milions. Com marca la gestió del fons, almenys el 51% aconseguir­à un préstec participat­iu i la resta, amb deute sènior.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El tancament forçós dels hotels ha afectat Hesperia amb duresa
EMILIA GUTIÉRREZ El tancament forçós dels hotels ha afectat Hesperia amb duresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain