La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pandèmia provoca una caiguda del 3,6% en les vendes de vi

- RAMON FRANCÀS

Després d’augmentar les exportacio­ns de vi en els dos últims mesos de l’any passat, Espanya va tancar el complicat any de la covid amb caigudes del 3,6% en valor i del 6% en volum, segons les dades recollides per l’Observator­i Espanyol del Mercat del Vi (OeMv). Les vendes es van situar en 2.012 milions de litres, per valor de 2.616 milions d’euros. Respecte al 2019, es van deixar d’exportar 126,8 milions de litres i de facturar 96,7 milions d’euros.

Segons el director general de la Federació Espanyola del Vi, José Luis Benítez, el saldo comercial del vi és netament favorable per a Espanya amb 2.450 milions d’euros a favor. El director general d’OeMv, Rafael del Rey, va afirmar ahir que es donen les condicions per pensar que les xifres milloraran aquest any. No dubta que tornarà a pujar la venda del vi a granel, mentre que la de vi envasat és “una gran incògnita”, però creu que la tendència és “a millorar”. El 2020, l’exportació de vins envasats es va portar “raonableme­nt bé”, segons Rafael del Rey.

Els vins a granel van encapçalar la caiguda en volum (-115,7 milions de litres). Els vins envasats van tenir una caiguda en valor de 81,5 milions d’euros, destacant el retrocés dels vins escumosos (-53,6 milions d’euros). El vi envasat en bag-in-box (una caixa amb una bossa que conté el vi equipada amb aixeta) va ser el producte que més va créixer el 2020: un 23% en valor i un 41% en volum. França, el Regne Unit i Suècia van liderar aquest creixement. França i Alemanya es mantenen com els principals clients per al granel espanyol, mentre que el Regne Unit va augmentar les compres més del 110% i ja és la cinquena destinació per al granel espanyol.

Unes compres puntuals de granel argentí van fer que augmentess­in les importacio­ns espanyoles de vi en volum el 2020 (+82%), però van caure en valor (-21%). Les importacio­ns espanyoles van créixer fins als 95 milions de litres, la qual cosa ha suposat 43 milions més que el 2019. Un total de 65 milions van ser de vi a granel (+288%). En valor, les importacio­ns van baixar fins als 165,65 milions d’euros (-43,4 milions), en caure el preu mitjà un 56%, fins als 1,74 euros/ litre. Això es deu a l’augment del granel, a preus mitjans molt econòmics (40 cèntims/litre), i a la caiguda de les importacio­ns dels

La facturació del sector retrocedei­x a 2.616 milions el primer any de la crisi

vins amb més valor afegit.

L’any passat les vendes de vi van caure un 10,5% a Catalunya, mostrant major resiliènci­a el vi amb DO, que va baixar un 8%, segons dades recollides per l’Incavi de la Generalita­t. El canal d’alimentaci­ó va créixer un 13% per al vi amb DO, la qual cosa no va compensar el descens d’un 40% en bars i restaurant­s (horeca). El consum de vi català amb DO a Catalunya ha passat del 27,8% el 2010 al 41,5% l’any passat. Segons el director general de l’Incavi, Salvador Puig, “el consumidor ha sabut apreciar els valors de proximitat, qualitat i diversitat dels nostres vins”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain