La Vanguardia (Català-1ª edició)

Històrics del paper

Garcia de Pou factura 55 milions amb material per al canal horeca

- BLANCA GISPERT

Garcia de Pou és des de fa segles una de les famílies destacades de l’Alt Empordà. El cognom De Pou parla per si sol. Es refereix als centenars de pous que la família tenia en propietat en diverses masies de la zona. En el món empresaria­l, la seva presència també té anys i panys d’història. Concretame­nt, es remunta al 1884, quan Luis García i Francisca de Pou van obrir una impremta i un taller de bosses de paper a Figueres. Era l’embrió del que avui és Garcia de Pou, un fabricant de productes de cartró que factura 55 milions d’euros (abans de la pandèmia eren més de 70), ocupa 365 persones i disposa de diversos centres a Espanya i l’estranger.

Emili Garcia (el cognom De Pou s’ha perdut) és avui la quarta generació del negoci. En una entrevista amb aquest diari recorda que el primer salt d’escala va tenir lloc gairebé un segle després del naixement, el 1974, quan la família va deixar de vendre bosses de paper a supermerca­ts i va començar a produir tovallons i estovalles per al sector de l’hostaleria i la restauraci­ó, que aleshores vivia els inicis del boom del turisme de sol i platja. Amb el pas del temps, Garcia de Pou va llançar nous productes enfocats al fast food, va tornar a la bossa de paper i va introduir envasos per a hamburgues­es i patates fregides. També va començar a importar de la Xina productes com escuradent­s, vasos o coberts de plàstic. L’objectiu era cobrir totes les necessitat­s dels seus clients. Actualment, el seu catàleg acull 6.500 referèncie­s.

Els seus clients són de tota mena. Des de grans ensenyes com Lufthansa, Hotels Catalonia, Sol by Meliá, Grup Áreas o Grup Vips fins a petits restaurant­s de la costa mediterràn­ia. A l’estranger també té presència a través de distribuïd­ors externs. De fet, el 53% de les vendes procedeixe­n del mercat internacio­nal, especialme­nt d’illes turístique­s de Llatinoamè­rica i també de països europeus com Alemanya, Bèlgica o Itàlia.

Igual com la resta d’empreses del sector, la seva activitat s’ha vist afectada per la crisi de la pandèmia. Les vendes van caure un 22% el 2020 i la plantilla es va reduir en 40 persones. Tot i això, aquest any l’empresa confia a recuperar els nivells del 2019. “Hem treballat dur per adaptar-nos a la situació i hem llançat una gamma d’envasos de menjar per endur que està tenint bona acollida. La inversió pròpia per posar en marxa aquesta línia de producció ha estat de 8 milions”. Pròximamen­t, l’empresa preveu invertir 3 milions en nova maquinària i 2 milions més a sumar 4.000 m2 a la nau d’Ordis, que ja arriba als 57.000 m2. La companyia produeix en aquesta localitat propera a Figueres i també té instal·lacions a Vila-sacra, Barcelona, Tenerife i Madrid (on té la seu social). El cartró s’adquireix a fabricants del territori com LC Paper (on l’empresa té una participac­ió del 15%) i altres firmes papereres d’Europa. A més, la companyia té una participac­ió del 30% en el fabricant marroquí Fast Pak (tovallons i posavasos) i una altra participac­ió del 30% en el fabricant maltès Inserv. Amb tot, Garcia de Pou no arriba a fabricar el 100% del producte que ofereix. De fet, el 45% del seu catàleg s’importa de països asiàtics.

L’empresa familiar de Figueres ha invertit 8 milions en una nova gamma d’envasos de menjar per emportar

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Emili Garcia, director general i família propietàri­a del negoci, a la fàbrica d’Ordis
PERE DURAN / NORD MEDIA Emili Garcia, director general i família propietàri­a del negoci, a la fàbrica d’Ordis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain