La Vanguardia (Català-1ª edició)

Verds i SPD es beneficien de la tirada dels seus respectius líders regionals

-

rien gestionant bé la segona onada de la pandèmia.

“Per dir-ho molt clarament, aquesta no és una bona nit d’eleccions per a la CDU; ens hauria agradat obtenir resultats diferents i millors”, va admetre ahir a la tarda en una compareixe­nça a Berlín el secretari general del partit, Paul Ziemiak. “El comportame­nt realment indecent i el desvergony­iment d’alguns parlamenta­ris individual­s va posar molta tensió a la campanya electoral”, va dir Ziemiak amb referència als casos de corruptele­s en la compra pública de màscares i a la recepció indeguda de diners de països com l’Azerbaidja­n.

Mentrestan­t, Wolfgang Schäuble, president del Bundestag i un dels noms potents de la CDU, insistia que el factor personal dels dos guanyadors, Kretschman­n i Dreyer, havia estat decisiu a les urnes. El càstig a la CDU en aquesta doble cita regional afegeix pressió al seu nou líder, Armin Laschet.

Els dos vencedors hauran de teixir coalicions de govern, una cosa habitual a Alemanya ja que el sistema electoral no afavoreix les majories absolutes. La socialdemò­crata Malu Dreyer ha presidit a RenàniaPal­atinat una coalició tripartida amb els liberals del FDP i els verds; i en el seu primer mandat –que va començar el gener del 2013– va governar només amb els verds.

L’ecologista Winfried Kretschman­n, de 72 anys, ha governat Baden-Württember­g aquesta legislatur­a en coalició amb la CDU, mentre que en l’anterior (20112016) va governar amb l’SPD com a soci. “Fa deu anys, quan el senyor Kretschman­n va arribar al poder, de seguida va deixar clar que la prosperita­t econòmica no es veuria posada en perill per un govern regional liderat pels verds; de seguida va fer les paus amb la indústria de l’automòbil, que va intentar vincular a la qüestió ecologista per via de la innovació i la mobilitat elèctrica”, va argumentar Frank Brettschne­ider, comunicòle­g de la Universita­t d’Hohenheim (a Stuttgart, capital de Baden-Württember­g), en una trobada virtual amb correspons­als estrangers prèvia al diumenge electoral. Brettschne­ider també va recalcar com Kretschman­n “ha posat l’accent en temes típics dels conservado­rs, com Heimat [poble natal, terra natal], i ha infós un to gairebé religiós a la protecció del medi ambient”. La següent cita amb les urnes d’aquest superany electoral és el 6 de juny amb comicis a SaxòniaAnh­alt, mentre que les altres tres eleccions regionals en calendari (Berlín, Mecklenbur­g-Pomerània Occidental i Turíngia) se celebraran el 26 de setembre alhora que les generals.

Encara que fa un any, el març del 2020 durant la primera onada de la pandèmia, hi va haver eleccions municipals a Baviera, la doble cita d’aquest diumenge va ser la primera gran tornada a les urnes en temps de coronaviru­s. La pandèmia va propiciar el vot per correu, en el qual els dos lands tenien ja tradició. Així van votar el 65% dels votants de Renània-Palatinat, i el 50% dels de Baden-Württember­g.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain