La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enrico Letta agafa les regnes del fracturat centreesqu­erra italià

L’ex-primer ministre aspira a teixir una aliança capaç de guanyar la de les dretes

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

A Itàlia quan un primer ministre abandona el càrrec no se sol allunyar massa del poder. Felipe González comparava els expresiden­ts del govern espanyol amb gerros xinesos, unes peces considerad­es de gran valor, però la inutilitat del qual i la seva gran mida fa que un no sàpiga on col·locar-los.

Això no succeeix l’altre costat de la Mediterràn­ia, on els últims governants continuen aglutinant un nombrós grup de parlamenta­ris i prefereixe­n esperar pacientmen­t el seu torn per si el seu país els torna a necessitar.

Va succeir amb el tantes vegades primer ministre Silvio Berlusconi, que als seus 84 anys no vol sentir parlar de jubilar-se com a líder de Forza Italia malgrat arrossegar seriosos problemes cardíacs. Matteo Renzi fa conferènci­es pel món però manté el seu càrrec de senador, va fundar el seu partit (Itàlia Viva) i ha estat l’artífex de l’operació per posar l’excap del Banc Central Europeu, Mario Draghi, al capdavant de l’Executiu. El seu predecesso­r, Giuseppe Conte, amb prou feines ha reprès la seva activitat com a professor de dret a la universita­t de Florència però ja està cridat a refundar el Moviment 5 Estrelles (M5E).

Qui semblava que no volia formar part d’aquest club era Enrico Letta, el moderat democristi­à que va contribuir a fundar el Partit Demòcrata (PD). Va governar breument entre el 2013 i el 2014, però va perdre la confiança després d’una punyalada inoblidabl­e de Renzi (i del PD) per fer-lo fora de Palazzo Chigi. Letta ha passat els últims anys de la seva vida dedicat a la docència. Era degà d’Afers Internacio­nals en la prestigios­a Sciences Po de París i president de l’Institut Jacques Delors. Però quan per a la sorpresa de tots el president de la regió del Lacio, Nicola Zingaretti, va dimitir com a secretari general de forma sobtada la setmana passada, fart de les constants crítiques i corrents internes de la principal formació del centreesqu­erra, tots van pensar a Letta, un fitxatge estrella que ahir va ser triat líder del PD en vista del pròxim congrés general previst per al 2023. Era l’únic candidat a presentar-se.

Letta no ha oblidat la traïció dels seus el 2014, però no torna per venjar-se. Torna –segons va dir ahir– per construir una coalició que sigui una veritable alternativ­a a la de dretes guiada per Matteo Salvini i

Giorgia Meloni. “Per ser una alternativ­a a la dreta hem de construir i cridar tots a assumir les seves pròpies responsabi­litats. Hem de construir una nou centreesqu­erra sota el lideratge del PD”, va assegurar. Ja ha llançat una primera proposta, reprendre la llei del ius soli (dret de terra), és a dir, que qui neixi a Itàlia de pares estrangers pugui obtenir la nacionalit­at, una idea inacceptab­le per a Salvini. També diu que les seves prioritats són els joves –vol que es pugui votar a partir dels 16 anys– i les dones. “Hem de combatre a la Lliga al territori”, va afirmar el nou secretari general.

L’altre objectiu de Letta és recuperar els votants perduts aquests últims anys que se n’han anat a l’abstenció, a les arques de l’M5E o fins i tot a la ultradreta, que ha sabut capitalitz­ar el vot de la classe treballado­ra descontent­a. Els últims sondejos després de la dimissió de Zingaretti són descoratja­dors per al PD, deixant-lo a amb prou feines un 17% de la intenció de vot. Letta pretén evitar que els passo com a ls socialiste­s francesos, perdedors a la dreta davant Emmanuel Macron i a l’esquerra per Jean-Luc Mélenchon.

Un dels principals nusos que haurà de desenredar és si continuar amb l’acostament cap a l’M5E, amb els qui podrien presentar-se en aliança en les pròximes eleccions. Letta en principi no és contrari a aquesta unió, però tampoc no vol ser el seu subordinat. Demana d’aproximar-se a l’M5E de Conte amb respecte i atenció.

En l’era Draghi, Letta arriba als seus 54 anys amb fama de seriós i experiment­at. Pertanyia a aquella generació d’italians preparada, viatjada, poliglota i europeista. La passió pel projecte europeu li ve de bressol, ja que va passar part de la seva infantesa i adolescènc­ia a Estrasburg, on el seu pare ensenyava matemàtiqu­es a la universita­t. Nascut a Pisa el 1966, va militar precoçment amb els democristi­ans. Amb només 32 anys va ser el ministre més jove d’Itàlia amb la cartera de Polítiques Comunitàri­es que li va encarregar Massimo D’Alema. La seva visió moderada el va portar a la vicesecret­aria del PD el 2009 i finalment el 2013 a ser elegit per resoldre l’embolic després del bloqueig polític després de les eleccions de febrer d’aquell any. Durant aquests anys que ha viscut a París ha hagut de veure des de la llunyania com els populistes arribaven al poder i el PD es desmembrav­a. Ara, la seva consistènc­ia pot ser la seva millor carta. “Ho admeto –confessava ahir–. L’emoció torna al tornar a la seu del PD, més de set anys després”.

L’ÚLTIM DEL CLUB Amb ell ja són quatre els exmandatar­is que lideren un partit polític a Itàlia

LES SEVES PRIMERES IDEES Arriba amb propostes: el polèmic ‘ius soli’ i la rebaixa de l’edat del vot als 16 anys

DISPUTA AMB SALVINI L’expresiden­t voldrà recuperar el vot de la classe treballado­ra descontent­a

 ?? BRANCOLINI / EP ?? Als 54 anys l’ex-primer ministre Enrico Letta torna al primer pla polític com a nou secretari general del Partit Demòcrata
BRANCOLINI / EP Als 54 anys l’ex-primer ministre Enrico Letta torna al primer pla polític com a nou secretari general del Partit Demòcrata

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain