La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia avala la convocatòr­ia d’eleccions de Díaz Ayuso per al 4-M

El TSJM assenyala que l’acord de dissolució preval sobre les mocions de censura

- CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

Amb l’acord de dissolució de l’Assemblea de Madrid signat per la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, n’hi ha prou, encara que no estigui publicat, perquè prevalgui sobre les mocions de censura presentade­s per Més Madrid i el PSOE, que són posteriors en el temps. Haver d’esperar a la publicació, deixant la validesa de la convocatòr­ia al fet que un grup de prou diputats vulguin interposar una moció en el temps que corre entre l’acord i la seva publicació, invalidari­a la facultat de la presidenta de Madrid per dissoldre quan ho consideri convenient, com li permet l’Estatut d’Autonomia. I això perquè l’acord ha de ser publicat l’endemà de ser expedit, segons la llei orgànica del Règim Electoral General, de manera que sempre hi hauria aquest temps perquè es pogués paralitzar una convocatòr­ia amb la presentaci­ó d’una moció.

És el raonament que la secció vuitena de la Sala Contencios­a Administra­tiva del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) utilitza per rebutjar la suspensió cautelar de la dissolució de l’Assemblea, sol·licitada per la Mesa del Parlament regional en el recurs presentat, que també haurà de resoldre aquesta mateixa sala.

Pel TSJM queda clar que la presidenta madrilenya va signar el decret de dissolució de l’Assemblea abans que es registress­in les dues mocions de censura i després d’haver complert els requisits exigits, principalm­ent la deliberaci­ó del Consell de Govern, segons ha acreditat el seu secretari general. Constata que la presidenta va firmar el decret a les 12.25 h del dia 10, moment que no hi havia cap moció de censura en tramitació, ja que les mocions van ser presentade­s a les 13.03 h i 13.07 h, respectiva­ment.

Amb aquesta decisió les eleccions a Madrid per al 4 de maig continuen endavant, tot i que la decisió és provisiona­l, en espera de la sentència definitiva sobre el fons del recurs. Una convocatòr­ia d’eleccions per part de la presidenta madrilenya amb el consentime­nt, si no l’impuls, de Pablo Casado i Teodoro García Egea, que, juntament amb la manera com s’ha solucionat la moció de censura presentada a Múrcia, ha provocat divisió d’opinions al si del PP. N’hi ha que ho consideren una jugada mestra, però també els que ho qualifique­n d’“autèntica irresponsa­bilitat”.

“Fa dos anys es van trobar amb un Ferrari i avui l’han estavellat”. Va ser el primer comentari cap a l’equip de Pablo Casado pronunciat per un dirigent veterà del PP dimecres, quan es va fer pública la decisió de convocar eleccions a Madrid com a resposta a la moció de censura presentada a Múrcia. Una afirmació que manté el mateix dirigent quatre dies després, malgrat que els conductors d’aquest cotxe de luxe que és el PP han aconseguit reconduir la situació al govern regional. I la manté perquè són més, dins el PP, els que consideren que la convocatòr­ia d’eleccions a Madrid és una aposta tan arriscada que pot ser un cop per al partit del qual podrà ser difícil aixecar-se. Amb l’agreujant, incomprens­ible a parer d’aquests dirigents del PP, que el lideratge de Pablo Casado se la juga el 4 de maig , ja que quedar-se sense

EL PAPER DE LA PRESIDENTA El tribunal precisa que esperar a la publicació anul·laria de facto la capacitat de dissoldre

L’OMBRA DE VOX Els favorables als comicis a Madrid aposten perquè el PP governi en solitari

govern a la Comunitat de Madrid, o mantenir-lo amb Vox, a un alt preu, no l’hi perdonaran gaires al partit.

L’última setmana es van tornar a veure dues visions diferents sobre com s’ha de portar el partit, com s’ha de fer política des del PP i com s’han de gestionar els temps i les oportunita­ts. Sobre la convocatòr­ia electoral a Madrid hi ha un sector del PP que creu que és una gran oportunita­t. Ho és de liquidar Ciutadans, que si continua la seva tendència a la baixa es pot convertir en extraparla­mentari. I una oportunita­t de recuperar la Comunitat amb una majoria absoluta que de moment només veuen al PP, ja que les enquestes donen que podrà governar, però amb Vox.

En la ment d’alguns dirigents del PP hi ha el fet que de les eleccions

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain