La Vanguardia (Català-1ª edició)

Simbòlica cimera hispano-francesa a Montauban, on va morir Azaña

- EUSEBIO VAL Montauban. Correspons­al

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron han volgut que la primera cimera hispano-francesa des que estan en el poder se celebri aquest dilluns en una ciutat de profund simbolisme, Montauban, on va morir i està enterrat l’últim president de la Segona República, Manuel

Azaña. L’última reunió de gran format entre els dos països va tenir lloc a Màlaga, fa més de quatre anys. Mariano Rajoy va ser l’amfitrió de François Hollande.

És molt excepciona­l que aquesta cimera, encara en plena pandèmia, sigui presencial, almenys entre els dos líders. França no ho fa ni amb Alemanya. Hi havia voluntat de visualitza­r el vincle bilateral.

Tot i això, els 26 ministres participan­ts només es veuran per videoconfe­rència, des de Madrid i París.

Fonts de l’Elisi van parlar de “cimera de retrobamen­ts”, i per part espanyola es va destacar “el moment de memòria compartida” que suposarà la visita de Sánchez i Macron al cementiri on està sepultat Azaña, a la tomba del qual dipositara­n una corona de flors.

Mai abans un president francès no havia fet aquest gest. Des de l’Elisi també han subratllat l’homenatge que suposa al mig milió de refugiats republican­s espanyols després de la Guerra Civil, dels quals 35.000 van morir durant la Segona Guerra Mundial en accions de la resistènci­a contra els nazis.

L’agenda de la trobada és molt densa en temes econòmics i culturals, una mostra de la forta interdepen­dència. Espanya, per exemple, exporta a França més que a tot el continent americà i sis vegades més que a la Xina. Un dels èxits de la cimera serà la signatura d’un conveni de doble nacionalit­at, un instrument per estrènyer encara més les relacions entre les dues societats. Hi ha 350.000 espanyols residents a França i 150.000 francesos vivint a Espanya.

Alguns problemes enterbolei­xen la relació. El més greu és la decisió francesa de tancar una vintena de posts fronterers al Pirineu, amb l’excusa de lluitar contra la immigració il·legal i l’entrada de terroriste­s. Espanya se sent molesta perquè ho considera una violació del tractat de Schengen. A Montauban s’abordarà a fons aquesta qüestió amb l’esperança de llimar diferèncie­s i buscar solucions.

Per accedir a la credencial de diputat els elegits a les eleccions han de complir diferents tràmits. Un d’aquests tràmits és jurar o prometre respecte a la Constituci­ó i a l’Estatut d’Autonomia. Tanmateix, al document que han de lliurar als serveis de la Cambra hi ha espai per incloure-hi un afegitó particular. Els 32 diputats de Junts han optat per una fórmula semblant a la que va fer servir Carles Puigdemont per convertir-se en president de la Generalita­t. Els seus diputats han promès respectar la Constituci­ó i l’Estatut “per imperatiu legal. I actuar amb plena fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya”. D’aquí pocs dies es faran públiques les declaracio­ns de béns i activitats dels diputats, el segon dels requisits per accedir a l’escó. Aquesta legislatur­a també assumeixen una declaració per lluitar contra el sexisme, que Vox es nega a signar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain