La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els tres esculls del pacte ERC-Junts

La negociació per a la investidur­a de Pere Aragonès obre avui la fase definitiva, amb l’estructura del Govern sobre la taula. Hi ha tres batalles per lliurar: la gestió dels fons de la UE, exteriors i comunicaci­ó

-

Fa un mes el diputat d’ERC Josep Maria Jové va estrenar una de les seves Moleskine, en què recull les negociacio­ns per al nou Govern. La llibreta espera avui l’inici de la fase definitiva que porti Pere Aragonès a la presidènci­a de la Generalita­t. Després de blindar la presidènci­a del Parlament per a Laura Borràs, els republican­s van arrencar a Junts el compromís per escrit que el pacte sobre el pla de legislatur­a i l’estructura del Consell Executiu es tancaria abans del dia 26. Així doncs, ara només es preveu una segona votació el dia 28 si la CUP no s’avé a pactar; i a Junts recorden que això “és cosa” d’ERC.

La llista de greuges públics entre socis passats i futurs va augmentar la setmana passada amb el discurs de Borràs esborrant Roger Torrent i la tornada a Catalunya de Meritxell Serret no comunicada a Carles Puigdemont. Però al marge de l’acritud de les reaccions s’imposa el convencime­nt que l’acord és inevitable. Demà presenten tots plegats al Congrés la proposició de llei d’amnistia i hi ha hagut avenços sobre com cal abordar passos cap a la independèn­cia i la taula de diàleg. A més a més, ERC ha endurit el discurs, ja que les eleccions a Madrid porten camí de tornar la carpeta catalana al calaix de Pedro Sánchez.

Els republican­s han donat més d’una volta a l’estructura del futur Govern, però xoquen amb l’estratègia de Junts, que avui es torna a imposar el silenci fins a la vigília del debat d’investidur­a. A ERC preocupen alguns perfils postconver­gents, per bé que d’una manera o l’altra s’han autodescar­tat per avançat. Va ser el cas de Joan Canadell i ara de Josep Costa, que després de renunciar a accedir a l’acta de diputat sembla redirigir els passos lluny de la política. Els republican­s veuen més factible una entesa amb Elsa Artadi, Damià Calvet, Miquel Sàmper o Jordi Puigneró.

Junts ha posat el Parlament en mans de

 ?? PARLAMENT DE CATALUNYA ?? Laura Borràs i Elsa Artadi en la sessió de constituci­ó del Parlament
PARLAMENT DE CATALUNYA Laura Borràs i Elsa Artadi en la sessió de constituci­ó del Parlament
 ??  ?? Isabel Garcia Pagan
Isabel Garcia Pagan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain