La Vanguardia (Català-1ª edició)

Villarejo i el seu control de togues

L’excomissar­i va pretendre acostar-se a jutges i fiscals a la recerca de protecció

- CARLOTA GUINDAL JOAQUÍN VERA LES REFERÈNCIE­S

“A totes contra [el jutge] Zamarriego”. La cúpula policial en l’època d’Eugenio Pino, amb l’excomissar­i José Manuel Villarejo com un dels actius principals, no volia deixar caps per lligar. Davant els obstacles judicials a què es podien enfrontar per les seves actuacions, sabien que era essencial un control de les togues. Hi havia dues vies per aconseguir-ho, que començaven de la mateixa manera: primer era essencial saber com més millor de jutges, fiscals i advocats que podien interferir en els seus interessos. Després calia triar: o acostar-se a ells –i intentar fer-los còmplices– o desempalle­gar-se’n buscant draps bruts per apartar-los.

El cas del jutge de Madrid Arturo Zamarriego, que era titular del jutjat d’instrucció número 2 encarregat del cas del petit Nicolás, és paradigmàt­ic. El juny del 2016 Villarejo va rebre una xivatada que ell, la seva dona, Pino –exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional–, el comissari Enrique García Castaño, àlies el Gordo o Big, i set periodiste­s serien detinguts com a membres d’una organitzac­ió criminal.

De les agendes, enregistra­ments i la resta de documentac­ió localitzad­a després de l’arrest de Villarejo el 2017 i ara analitzada per La Vanguardia se’n detecta com tan sols un mes després d’aquella revelació havien trobat l’esquer per acostar-se al jutge i intentar-lo convèncer que eren innocents. Aquest enllaç seria, sempre segons els apunts de Villarejo, José Antonio Toro, també jutge de Madrid.

Aquesta és la seqüència manuscrita per Villarejo de l’episodi anterior. El 16 de juny del 2016: “Big [Per García Castaño, que seria qui li donava la informació]. Organitza trobada amb el jutge Toro; Toro. Jutge de P. Castilla, amic de Cortés Elvira. Estava tallat i al final va parlar clar”. I dies més tard: “Juan A Toro. Molt amic del 2. Molt preocupat i amb contactes molt interessan­ts.

El seu pla tindria dos camins: acostar-se a ells o desfer-se’n buscant draps bruts per apartar-los

En realitat el valedor és A., el forense que ho organitza tot”.

Les referèncie­s escrites continuen el 7 de juliol, a mesura que avancen els suposats acostament­s: “Big. Va trucar i em va passar Toro i va dir que tot bé. Està preocupat amb tot. Se’l veu molt nerviós”. Una setmana després, Villarejo posa en negre sobre blanc: “Big. Toc sobre incomplime­nt de Zamarriego. Ha quedat a transmetre-ho a Toro”.

En només un mes el grup de Villarejo havia desplegat totes les seves xarxes. Fins i tot, segons anotacions de l’agenda, un altre home de confiança de Villarejo hauria localitzat el forense pròxim al jutge que era a la seva diana i haurien aconseguit establir contacte.

Però malgrat tots aquells intents, el jutge va acabar citant Villarejo i altres homes de la seva confiança, per la qual cosa calia canviar el pla i anar “a totes contra ell” –tal com queda reflectit en una de les seves anotacions–. Al final no va caldre.

El jutge no va atendre la petició d’Afers Interns de detenir Villarejo i mesos després va aconseguir una plaça a l’Audiència Provincial.

Aquest no va ser l’únic cas. Va analitzar els jutges que havien d’estudiar els seus casos, ja que per a aquelles dates ja estava immers en diverses qüestions. Demanava informació a gent de la seva confiança, que li transmetie­n informació, en alguns casos encertada, en d’altres no tant. “La ponent de la Pinto [una metge que el va denunciar per presumptam­ent apunyalar-la] és íntima de Mag Robles [amb referència a l’actual ministra, jutgessa de carrera]”.

Villarejo es va desfer de Zamarriego, però no de ser detingut el 3 de novembre del 2017. Ara ha sortit de la presó amb set de venjança, i un dels seus primers missatges va anar cap a les togues. Va dir que vol desemmasca­rar “tots els que pretenen utilitzar la Justícia per a la revenja. “Pregunteu a Sanz Roldán [exdirector del CNI] per l’informe Janus”, va demanar. L’expedient Janus a què es va referir hauria estat creat per l’antic Cesid i tindria dues parts, segons expliquen a La Vanguardia fonts de la investigac­ió. D’una banda, recolliria dades de personalit­ats rellevants a Espanya amb l’objectiu de proporcion­ar-los protecció. Però, d’altra banda, tindria una cara més fosca: els vicis i les debilitats d’aquestes persones.

L’entorn de Villarejo sempre ha fet creure que té una còpia d’aquest informe. Aquest hauria estat un dels trucs de Villarejo: compliment­ar el que es va deixar amb dinars en què es parlava de tot. I allà era ell amb la seva gravadora perquè quedés registrat. Jutges i fiscals de Plaza Castilla, Audiència Nacional o del Suprem, a qui volia a prop.

A més a més, gaudia de l’ajuda d’alguns altres comissaris que també feien aquesta tasca i després l’hi explicaven. “23.5.2017. Salas [amb referència al comissari Carlos Salamanca, també investigat]. Dinar amb Big, Lola i Andreu”. “3.7.2017. Salas. Confirmat dinar demà. Vindran per la seva banda Big i Lola”. De qui semblava tenir molta informació és de Baltasar Garzón, “Balta”, com s’hi refereix. Des que va ser apartat de la carrera judicial,

L’entorn de Villarejo sempre ha fet creure que existeix un informe amb draps bruts de grans personalit­ats

Garzón treballa com a advocat i el seu despatx defensa alguns dels investigat­s vinculats a Villarejo. “23.11.2016. Iglesias Jav. Vol tot allò de Grinda. Diu que treballa amb Balta i que estigui alerta”. El del fiscal Anticorrup­ció José Grinda és un tema recurrent a les agendes de Villarejo. De diversos d’aquests apunts se’n desprèn que el grup de Villarejo hauria intentat acostar-se a qui va ser el fiscal cap d’Anticorrup­ció, Manuel Moix, perquè l’ajudessin a apartar aquest fiscal, incòmode pet les seves investigac­ions.“3.5.17. Mx. Pla contra Gr. Lliurament de tot allò de Grin”. Fonts pròximes als afectats neguen que els apunts es correspong­uin amb la realitat.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? L’excomissar­i José Manuel Villarejo arribant a l’Audiència Nacional després d’haver sortit de la presó
EMILIO NARANJO / EFE L’excomissar­i José Manuel Villarejo arribant a l’Audiència Nacional després d’haver sortit de la presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain