La Vanguardia (Català-1ª edició)

15/03/2020 15/03/2021

- Jordi Basté

Demà passat bufaré l’espelma del primer aniversari del meu estimat positiu per coronaviru­s. No vaig estar sol encara que ningú ho sabés: ja existien milers d’infectats desconegut­s que ignoraven que tenien el virus escampat pel cos. (No oblidem que, el març del 2020, la paraula asimptomàt­ic no formava part del diccionari coronavíri­c, ni hi havia PCR ni antígens repartits com avui).

Fa un any vam descobrir que no hi ha virus que s’expandeixi amb més celeritat que el del terror. Es va unir en aquella primera onada (i desconegud­a) a les incògnites científiqu­es, les angoixes mentals, les estigmatit­zacions socials i els dubtes sanitaris. No sabíem, no contestave­n. Vam començar a sortir de la nostra normalitat per inventar-nos una altra tancats a casa, cantant el Dúo Dinámico (o els Stay Homas), aplaudint sanitaris ritualment, consumint Netflix compulsiva­ment i patint pels nostres en silenci per no mostrar la por en públic com a barrera de contenció sentimenta­l.

Un any després la política aparentmen­t ja ha girat full

Desconeixí­em la porta de sortida, ningú no ens va regalar un protocol antihistèr­ia per suportar allò que ens era desconegut. Europa era un desordre d’estats individual­istes, a Espanya l’oposició llançava de manera immiserico­rdiosa els morts pel cap de Pedro Sánchez i Quim Torra ja ens havia anunciat que la legislatur­a a Catalunya estava esgotada.

Un any després els polítics aparentmen­t ja han girat full. És molt simptomàti­c que a La Vanguardia d’ahir a les tres primeres pàgines d’informació política (16, 17 i 18) no apareguess­in les paraules sanitat, pandèmia o metges. No per desídia d’Enric Juliana, Lola García o Carmen del Riego sinó per una agenda política intolerabl­e on fingeixen voler governar quan el que anhelen és vèncer. Avui a Múrcia, Madrid o Catalunya tota la societat parla de la pandèmia i les seves derivades menys el fascinant món de la política, desmarxada en una esquifida línia vermella de gent irreconcil­iable, que on abans deia ERC ara diu Ciutadans, o on abans deia Ciutadans ara diu Vox. Tot per la victòria. En un any només han après a driblar la ciència, la medicina i la sanitat pública i a fer-se fotografie­s amb els doctors sense escriure cap text interessan­t.

Ahir el necessari Yuval Noah Harari reflexiona­va a La Vanguardia que si hi ha hagut tant patiment és per les males decisions polítiques. 365 dies després, enmig d’estupidese­s de baralles de quinquis, algú hauria de fer surar l’alta política per facilitar un futur millor a les pròximes generacion­s a qui els hem robat un any sencer de felicitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain