La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso a l’estil Ishiguro

- Begoña Gómez Urzaiz

En l’última novel·la de Kazuo Ishiguro, La Klara i el Sol, hi conviuen humans estàndard, humans millorats i robots o Amics Artificial­s, tan avançats que poden sentir emocions. Igual que a No em deixis mai, l’autor traça un escenari en què els terrícoles han perfeccion­at una tecnologia que els garanteix l’autoperpet­uació, però que alhora els provoca els seus pitjors problemes. En aquella novel·la, als clons se’ls cria amb amor i se’ls educa en una mena d’internat alternatiu, però el seu destí final és morir i cedir els òrgans.

El problema de llegir Ishiguro és que comences a pensar en tot en termes ishigurian­s. Vas al súper, compres ous de “gallines criades en llibertat” i somrius per la ironia. Segueixes, atònita, l’embolic electoral madrileny i acabes veient-ho tot com un terrible experiment d’Enginyeria Social –quan t’agafa l’ishiguro, les majúscules et venen soles–.

En els últims anys, polítics com Íñigo Errejón, que parla de l’“antropolog­ia liberal” de Madrid, sociòlegs i urbanistes com Fernando Caballero

Mendizábal han provat d’explicar per què allà sempre hi guanya la dreta, fins i tot en la seva pitjor forma. La resposta té un punt aterridor: perquè fa dècades que es construeix­en els seus electors a partir d’una planificac­ió del sòl (urbanitzac­ions, hospitals privats, escoles que practiquen la segregació social) que empeny cap a una vida anticomuni­tària i un pensament pseudolibe­ral. La veritable vida “a la madrilenya” de la qual parla Ayuso. Segons aquesta teoria, que estic simplifica­nt de manera tosca, la dreta guanya perquè s’ha generat abans els seus propis electors, com qui es fabrica un clon per fer-lo servir més tard. Seguint amb el prisma ishigurià, Ayuso i Vox, que podrien governar junts ben aviat, serien la Conseqüènc­ia Final, el desastre últim d’un experiment tan nefast.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain