La Vanguardia (Català-1ª edició)

Setmana clau

- Pilar Rahola

Superat l’escull de l’acord parlamenta­ri, que era el primer obstacle en la carrera cap a un govern de coalició, aquesta setmana comencen les negociacio­ns més difícils. És evident que sense acord per al Parlament no hi podia haver cap altre pas endavant, però l’esmentat consens no garanteix completame­nt l’acord de govern, encara que sembla inimaginab­le que no es produeixi, atès que no hi ha alternativ­a solvent. En tot cas, ni serà fàcil, ni ràpid. Al contrari, es preveuen unes negociacio­ns complexes i, probableme­nt, amb esgotament del temps reglamenta­ri. A més, la situació de presó i exili complica els fluxos comunicati­us, amb l’única excepció de les intenses converses (tots dos són durs faixadors) entre Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, que, amb seguretat, es produiran a Lledoners.

Ha començat, doncs, el temps de descompte per a un acord de govern que ha de superar enormes diferèncie­s estratègiq­ues, que parteix d’una severa desconfian­ça entre les dues parts i que ha de fer delicats equilibris en el repartimen­t de carteres. Pura filigrana política que només la necessitat de les parts convertirà en possible. Quins seran els nusos gordians de les converses? Sens dubte, un d’ells serà el repartimen­t de carteres, que no es resoldrà

El realment espinós serà el disseny del full de ruta per a la legislatur­a

perpetrant un mimetisme a la inversa del govern anterior. Entre altres coses perquè algunes de les carteres que li tocarien a Junts vol retenir-les ERC (Salut, per exemple), i els de Junts també aspiren a conselleri­es clau dels republican­s, especialme­nt econòmique­s. Per tot això, és previsible que s’afegeixin dos (o quatre) departamen­ts més, la qual cosa donarà oxigen a la negociació i als noms que aspiren a càrrec. Respecte a la paritat, l’acord sembla tancat: igualtat absoluta d’homes i dones en els càrrecs de primera fila i també en direccions generals. Respecte als noms propis, els equilibris seran interns de les dues parts, sense vetos aparents d’un partit a l’altre.

Però si el repartimen­t de conselleri­es és complex, el realment espinós serà el disseny del full de ruta per a la legislatur­a, on les divergènci­es són notables, i, a més, la CUP també juga aquesta partida. En l’horitzó final estan d’acord: culminar el procés independen­tista. Però és en els timings on s’obren abismes, amb ERC disposada a aparcar la qüestió independen­tista per a temps menys abruptes, i amb Junts i CUP gens disposats a permetre-ho. Per descomptat, ningú no es planteja declarar demà la independèn­cia, però en el mentre tant hi ha un territori vast i erm que, de moment, no té brúixola compartida. Veurem. Venen dies moguts.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain