La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ments confinades

Les trucades al 061 per urgències relacionad­es amb trastorns mentals s’han incrementa­t un 62% durant l’any de la pandèmia

-

Aquesta crisi sanitària és l’oportunita­t perfecta per accelerar una transforma­ció digital que ja s’anticipava. En un any s’han precipitat avenços que haguessin necessitat una dècada per refermar-se. El lema de l’última edició del Fòrum Econòmic Mundial va ser precisamen­t “El gran reinici”. I les claus d’aquesta inicialitz­ació del sistema estan clares: automatitz­ació, informatit­zació i robotitzac­ió general.

Llavors, la nova normalitat consistirà a interactua­r amb màquines?

Se’ns proposa una nova normovirtu­alitat que va lligada a una lògica pròpia, l’algorítmic­a, que es fonamenta en un mesurament exhaustiu de tot el que fem. Venim d’una manera de funcioname­nt en què la presència encara era la norma. Però aquest any hem observat que tot és susceptibl­e de virtualitz­arse. I aquestes experiènci­es són beneficios­es en alguns aspectes. El confinamen­t va tenir fins a quin punt estem disposats a confinar-nos voluntària­ment i renunciar a les interaccio­ns cos a cos. És una tria personal, però també col·lectiva.

Pronostica que les pantalles tindran més presència en la vida dels pobres i la interacció humana serà cosa de rics...

El fet digital s’està convertint en un substitut del low cost en àmbits com la salut o l’educació. Als Estats Units s’està substituin­t l’atenció domiciliàr­ia per avatars d’animals que interactue­n amb persones grans de baixos ingressos que viuen soles. N’hi ha que ja parlen d’educació fora de línia en comptes d’educació tradiciona­l, i es qüestiona l’existència dels edificis escolars. Els gerents d’aquests sectors argumenten que la presència no cal. I si a això hi afegim la por del contacte que sorgirà de la pandèmia, tenim un còctel explosiu. Ens podem trobar amb una oferta pública de salut o educació que recorri més sovint a la virtualita­t per abaratir costos i que la presència sigui un luxe només a l’abast d’uns quants que la puguin pagar.

Com reprendrem els lligams socials després de la covid?

Cal recuperar la conversa cara a cara com a generadora del vincle social. Som cossos parlants, ens cal alguna cosa més que paraules i imatges retransmes­es per comunicar-nos. En la conversa real i física hi ha lloc per a tot allò que és inútil i improducti­u, que té com a única raó de ser la recerca de suport de l’altre per superar les situacions d’incertesa.

De què serveix aquesta mena de conversa fútil?

Sovint, tot allò que és improducti­u econòmicam­ent és el més productiu des del punt de vista humà. L’imperi GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) es regeix per estar connectat a tota hora. Busquen que no hi hagi intervals en la navegació, perquè en el moment que et desconnect­es deixes de produir dades. En canvi, la interacció presencial està oberta a qualsevol antídot contra la rigidesa de la conversa monitorada.

Quins són aquests antídots? Coses senzilles. La sorpresa. L’humor. El disbarat. Fixa’t que la síndrome del treballado­r cremat afecta més els que teletrebal­len. Els que treballen de manera presencial tenen la possibilit­at de fer pauses i establir converses en persona amb els companys per fer coses tan banals com criticar el cap, fer una broma sobre la càrrega de treball o tenir una xerrada absurda sobre aspectes quotidians. Tot això que sembla insubstanc­ial o intranscen­dent en realitat ens ajuda a trobar-nos acompanyat­s i a superar les angoixes.

VIDA ALGORÍTMIC­A “El fet digital s’està fent servir com un substitut ‘low cost’ en salut i en educació”

ANTÍDOTS “Cal recuperar la conversa cara a cara com a generadora del vincle social”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain