La Vanguardia (Català-1ª edició)

La comarca ja no és el límit

Catalunya relaxa les restriccio­ns i suprimeix des d’avui el confinamen­t comarcal

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Les dades epidemiolò­giques de Catalunya estan estables, amb una moderada tendència a la baixa i la pressió hospitalàr­ia com a principal focus de preocupaci­ó. Salut va comunicar ahir 56 ingressos més (1.482 pacients en total), mentre que sis malalts han sortit de les ucis, on hi ha 425 ingressats.

El risc de rebrot (180) baixa 5 punts i la velocitat de contagi es manté en 0,92. Es notifiquen 1.068 contagis nous i 15 defuncions (21.015 en total). Just abans d’abolir el confinamen­t comarcal, el Grup de Recerca en Biologia Computacio­nal de la UPC (BioComSC) va voler calmar possibles comportame­nts d’eufòria i va alertar que les xifres de la Catalunya Central i de Lleida “no milloren des de fa setmanes”.

Eufòria (continguda) perquè avui, i fins al 28 de març (diumenge de Rams, dia previ a la Setmana Santa) entra en vigor un paquet de mesures de relaxació de les restriccio­ns entre les quals destaca la supressió del confinamen­t comarcal, la reobertura dels comerços no essencials els caps de setmana o la represa de les competicio­ns esportives. El toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí no té variacions.

Mobilitat. A la platja, a la muntanya, a l’hotel, a la segona residència o a visitar els parents. Des d’avui no hi haurà restriccio­ns per moure’s per Catalunya, si bé la mobilitat entre comarques només es podrà fer amb el grup de convivènci­a. No amb els amics o els companys de feina (s’haurà de justificar). Les entrades i sortides de Catalunya –i aquesta vegada Andorra no n’és una excepció– sense motius justificat­s continuen vetades, fins i tot durant la Setmana Santa. Les reunions socials i familiars es limiten a sis persones (quatre a partir del 26 de març en espais tancats).

D’ençà de Reis, Catalunya va quedar sotmesa a un confinamen­t municipal, que va passar a comarcal el 4 de febrer i s’ha mantingut durant cinc setmanes.

Hostaleria sense novetats. L’obertura de bars i restaurant­s es manté entre les 7.30 i les 17 hores. Taules de fins a 6 persones, no limitades a dues bombolles de convivènci­a, i un aforament del 100% a les terrasses (amb separació de taules) i d’un 30% a l’interior.

Comerç. Una de les grans reivindica­cions del sector comercial, que fa una bona part de la facturació els caps de setmana, queda atesa. El comerç no essencial, tant el petit com el dels centres comercials, podrà apujar la persiana els caps de setmana. Això sí, amb un aforament màxim d’un 30% i una superfície de venda no superior a 800 m2.

Esport. Es reprenen les competicio­ns esportives, també per als més joves de 16 anys, malgrat que les principals federacion­s tenen problemes per quadrar calendaris i determinar els equips participan­ts. Es permet públic (excepte en competicio­ns internacio­nals i les principals estatals) amb seient preassigna­t, amb un aforament d’un 50% a l’aire lliure i un 30% en espais tancats. També es podran reobrir els vestidors. Les piscines, amb un aforament d’un 50%.

Educació. Presencial­itat fins el segon curs de la universita­t, amb aules a un 30%, extraescol­ars obertes i activitats amb pernoctaci­ó permeses sempre que siguin amb el grup bombolla de la classe.

Lleure i cultura. Represa d’actes culturals extraordin­aris (festivals, gales, lliurament­s de premis). Sales de joc, bingos i casinos reobren amb un màxim de 100 persones o un 30% de l’aforament amb ventilació. Actes religiosos a un 30%, amb un màxim de 500 persones a l’interior i de 1.000 a l’aire lliure o amb una ventilació òptima.

La mobilitat entre comarques només s’obre per a grups de convivènci­a, que ho hauran de justificar

 ?? XAVI JURIO ?? Control de trànsit amb motiu de les restriccio­ns a la mobilitat
XAVI JURIO Control de trànsit amb motiu de les restriccio­ns a la mobilitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain