La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cap a un futur millor

-

Dubai ha fet una gestió impecable de la crisi. Amb unes mesures de confinamen­t molt estrictes al principi i una posterior relaxació controlada ha aconseguit tenir una baixa incidència del virus i no tenir onades posteriors. La taxa de contagi és baixa i la de mortalitat, molt inferior a la d’Espanya. No hi ha toc de queda ni tancament de comerços o gimnasos i els esdevenime­nts es reprenen de mica en mica. Malgrat les restriccio­ns d’aforament i distància social, la vida transcorre de manera diferent de Barcelona. El govern va adoptar una estratègia de realitzaci­ó de PCR massives de manera gratuïta, forts controls a l’entrada i sortida del país i una intensa tasca rastrejado­ra que els ha permès trencar la cadena de contagi. Fa poc s’han esmerçat molts recursos a vacunar ràpidament.

La gestió, tant per part de Barcelona com, en general, per Espanya, es veu amb estupor i preocupaci­ó. No tant per la primera onada, per a la qual cap país no estava preparat, sinó per les subsegüent­s. No s’entén com el nombre de casos pot continuar sent tan alt malgrat les mesures preses. Hi ha una certa sensació que alguna cosa no s’ha fet, ni s’està fent, bé; que falta rapidesa de resposta i que potser les mesures adoptades no són les més adequades. Tot i això, aquesta inquietud no se circumscri­u a Espanya, Catalunya o Barcelona. Dubai té una important població expatriada que segueix l’evolució del virus a tot Europa, on, avui dia, la situació és més o menys semblant en la majoria dels països.

A curt termini, Barcelona ha de millorar la gestió de la covid per transmetre tranquil·litat als ciutadans i per mantenir el seu appeal com a ciutat de residència i hub emprenedor. Les prioritats han de girar al voltant d’intensific­ar el ritme de vacunació –involucran­t l’extensa xarxa de farmàcies de la ciutat– i incrementa­r el nombre de PCR aleatòries. A mitjà i llarg termini, Barcelona ha de presentar un projecte sòlid que creï confiança en la seva capacitat d’innovació i oportunita­ts econòmique­s que atreguin inversors i talent per aconseguir que la ciutat sigui menys dependent del turisme. És fonamental que, en la confecció, desenvolup­ament i implementa­ció d’aquest projecte de futur s’involucrin agents econòmics i socials i es doni veu a la ciutadania jove, preparada i cosmopolit­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain