La Vanguardia (Català-1ª edició)

Viure a Barcelona és un 13,4% més car que la mitjana catalana

Un estudi recent analitza la renda familiar tenint en compte els preus i incloent-hi el cost de l’habitatge

- RAÚL MONTILLA

www.barcelonag­lobal.org

El cost de la vida a Catalunya està un 7,4% per sobre de la mitjana espanyola, i si la comparació es fa amb l’àrea metropolit­ana aquesta xifra puja fins a un 13%. Aïllant tan sols la ciutat de Barcelona, viure a la capital catalana és un 21% més car de mitjana que el que costa ferho a Espanya; o un 13,4% més que a Catalunya. Aquests són algunes de les dades que s’extreuen de l’estudi El cost de la vida a les Comunitats Autònomes, àrees urbanes i ciutats d’Espanya, elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolit­ans de Barcelona (Iermb) i en què es fa una revisió de com són realment de rics i pobres alguns territoris. Es tenen en compte les rendes familiars, però també preus que van més enllà del cistell de la compra, com ara el cost de l’habitatge. “És una investigac­ió que no té voluntat de constituir un coneixemen­t teòric, sinó d’impactar en les polítiques públiques”, explica el director de l’Iermb, Ricard Gomà.

L’estudi, en què ha col·laborat l’Ajuntament de Barcelona, s’ha fet a partir de dades del 2017. La idea és actualitza­r-lo de manera periòdica. “Alguns territoris considerat­s més rics no ho són tant”, explica per la seva banda Vittorio Galletto, cap de l’àrea d’economia regional de l’Iermb.

En aquest sentit, si Catalunya és la tercera comunitat més rica de tot Espanya si es té en compte la renda familiar (el País Basc és la primera i Navarra la segona), aplicant els “preus de la comunitat” passaria a ocupar la sisena posició: d’una renda familiar mitjana de 13.338 euros en tindria una de 12.398 euros. En les dues primeres posicions continuari­en el País Basc i Navarra, però amb la Comunitat Foral ocupant el primer lloc.

En aquest nou rànquing, que té en compte el cost de la vida (incloent-hi l’habitatge), al davant de Catalunya a la tercera posició hi haurien les Balears (amb la metodologi­a clàssica la seva renda familiar els fa ocupar el cinquè lloc) i en quarta posició La Rioja, quan sense tenir en compte els preus de la comunitat és la setena del rànquing. També al davant de Catalunya, en cinquena posició, hi hauria Castella i Lleó, que si no es té en compte el cost de la vida ocupa el novè lloc per renda familiar.

La Comunitat de Madrid seria a la desena posició i no pas a la quarta, mentre que la comunitat amb una renda familiar més baixa serien les Canàries i no Extremadur­a, antepenúlt­ima i també al davant d’Andalusia.

“És molt important haver introduït elements com l’habitatge en el càlcul”, subratlla Vittorio Galetto.

I és que el preu dels lloguers és fonamental perquè el cost de viure a la Comunitat de Madrid sigui un 15,7% més car que la mitjana espanyola;

El cost de la vida a la Comunitat de Madrid és un 15,7% més car que la mitjana espanyola; a Catalunya és un 7,4%

un 7,6% en el cas de Catalunya, un 7,1% al País Basc o un 2,8% a les Balears. Per contra, a Extremadur­a viure és un 13,6% més barat que ho és de mitjana a Espanya, a Múrcia un 12,2% i a Castella-la Manxa un 10,2%.

Això sí, si a l’àrea metropolit­ana de Barcelona el cost de la vida fins i tot està per sobre de la mitjana catalana (un 13%) i destaca Barcelona (21%), aquest mateix patró es repeteix. És a dir, a les principals ciutats de cada comunitat és molt més car viure, com també a la seva zona d’influència.

“Si volem igualar el poder de compra de les famílies d’unes i altres ciutats hauríem de compensar la població amb un cost de vida superior amb una renda més elevada”, apunta l’informe. Perquè tot això també trastoca la taxa de risc de pobresa, que amb la nova metodologi­a posa pràcticame­nt al mateix nivell Madrid i Extremadur­a, i molt pitjor que aquests dos territoris les Canàries o Andalusia.

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? L’alt preu de l’habitatge trastoca el cost de la vida a les ciutats principals
ÀLEX GARCIA / ARXIU L’alt preu de l’habitatge trastoca el cost de la vida a les ciutats principals
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain