La Vanguardia (Català-1ª edició)

Perd la colònia i guanya un país

El cas Markle demostra

- Amb la reina Elisabet.

FRANCESC PEIRÓN Nova York

Si a la fascinació que senten els nord-americans per la corona britànica se sumen les acusacions de racisme i assetjamen­t mental com les que va llançar Meghan Markle, la princesa california­na, contra la família reial de la qual va escapar amb el seu marit Enric, net de la reina Elisabet II, l’afer es converteix en bomba mediàtica.

Ha passat una setmana des de l’entrevista a la CBS als ducs de Sussex i encara continuen apareixent als EUA reflexions sobre les interiorit­ats d’una monarquia que sedueix, malgrat que Washington i companyia la van fer fora a canonades.

Segons Arianne Chernock, professora associada d’Història a la Universita­t de Boston, aquesta passió va sorgir a la pràctica des del 1776, any de la independèn­cia. Argumenta que tot just tallar-se aquestes relacions va sorgir l’atracció per la reialesa expulsada.

La ruptura en l’era colonial no va impedir que mantingues­sin una relació especial, continua la professora, que es va aprofundir després de la Segona Guerra Mundial. Existeix aquesta connexió d’integrar una mateixa narrativa. Però matisa que l’interès no és constant, sinó que té pics entorn d’esdevenime­nts com els casaments o les relacions de parella.

Quan Enric i Meghan es van casar el 2018, Sonny Bunch va publicar un article d’opinió a The Washington Post en què va recordar que els seus avantpassa­ts no van fer la guerra per rendir-se després a les pompes de la cort.

Va afirmar que els pares fundadors “van enderrocar legítimame­nt i violentame­nt” els colons imperialis­tes “perquè no ens haguéssim d’agenollar davant l’altar del llinatge reial”. D’aquesta manera va respondre als que defensaven que gaudir d’aquesta cerimònia no suposava ser “un mal americà”.

Als nord-americans els va atreure el festeig d’aquest matrimoni, com abans, el 2011, el del príncep Guillem i Kate Middleton –dit amb altres paraules, el cunyat i l’enemiga de Markle–, com generacion­s anteriors es van postrar davant la pantalla el 1981 per veure l’enllaç de Carles de Gal·les i Diana o lady Di, progenitor­s de Guillem i Enric.

L’entrevista a la parella d’exiliats s’ha comparat, pel sisme originat, a la que lady Di va oferir el

 ?? OLIVIER DOU ERY / AFP KENA BETANCUR / GETTY JOHN STI LWELL / AFP ?? Meghan Markle i príncep Enric, ducs Sussex, assegu costat de la mon urament de pre Queen’s Commonweal­t Trust al palau de B el j
OLIVIER DOU ERY / AFP KENA BETANCUR / GETTY JOHN STI LWELL / AFP Meghan Markle i príncep Enric, ducs Sussex, assegu costat de la mon urament de pre Queen’s Commonweal­t Trust al palau de B el j
 ??  ?? L’entrevista amb Oprah.
Museu de cera.
L’entrevista amb Oprah. Museu de cera.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain