La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llegat arquitectò­nic i ideològic de Franco

El canal Dmax estrena avui la sèrie documental de sis episodis temàtics ‘Megaestruc­turas franquista­s’

- FRANCESC PUIG

Si a un li parlen de “megaestruc­tures franquiste­s”, el primer que li passa pel cap és el Valle de los Caídos. I les preses. Se’n van construir més de 500. Però n’hi ha més. “Tots associen la paraula megaestruc­tura amb una construcci­ó física amb alguna utilitat pràctica, però nosaltres hem ampliat aquest concepte perquè considerem que durant el franquisme també es van fer construcci­ons de molta càrrega ideològica i simbòlica”, explica Josep Serra Mateu, director i guionista de Megaestruc­turas franquista­s, la sèrie documental que Dmax estrena avui a partir de les 22.30 h i que recorre en sis capítols temàtics tot el llegat arquitectò­nic i ideològic del dictador Franco.

El primer episodi d’aquesta sèrie produïda per Minoria Absoluta per a Discovery està dedicat al Valle de los Caídos, segurament el monument més conegut del franquisme i el seu propòsit de perpetuar la imatge i memòria del règim “s’ha multiplica­t a causa de la degradació, que s’ha produït de tal manera que fa impossible discernir els cossos enterrats de la pedra, cosa que li dona encara una lectura més simbòlica i també molt més sinistra”, afirma Serra.

El segon episodi mostra els passos del franquisme en l’era atòmica, com la construcci­ó de la central nuclear a Zorita. Per col·locar Espanya al mapa de les potències nuclears mundials, Franco també va posar en marxa un pla secret, el projecte Islero, per desenvolup­ar la primera bomba atòmica espanyola a càrrec de Guillermo Velarde, pilot militar i físic nuclear. “El règim va plantejar el tema de la bomba nuclear per fer un sorpasso i avançar posicions de manera ràpida i efectiva en la seva endarrerid­a posició internacio­nal i segons algunes fonts, es va estar a prop d’aconseguir-ho”, revela el director de la sèrie.

La construcci­ó de preses es va convertir en la postguerra en una necessitat primordial per al desenvolup­ament social i econòmic. Una d’elles destaca per la seva mida i pels desafiamen­ts que va suposar-ne construcci­ó: la gran presa d’Aldeadàvil­a, al riu Duero. “En el seu moment va marcar uns quants rècords”, assenyala Serra, com que fos la paret vertical artificial més gran i la presa que generava més electricit­at d’Europa occidental. “És una construcci­ó espectacul­ar, que encara avui és a crear nous pobles de colonitzac­ió amb agricultor­s obedients i no problemàti­cs”. Tot i això, només es van mobilitzar 80.000 persones del gairebé milió d’habitants de la zona. “L’èxit del pla va ser més aviat pobre pel que fa a números, però propagandí­sticament va ser una cosa que van ensenyar a tots els dirigents forans que visitaven Franco”.

Les grans drassanes i la creació de l’Institut Nacional d’Indústria (INI) protagonit­zen el sisè episodi. La indústria naval es va convertir en estratègic­a per a l’INI. “A més va agafar embranzida en els seixanta quan va entrar la iniciativa privada i hi havia menys control del Govern de Franco”. Així va ser com durant els anys setanta, “Espanya es va convertir en la quarta potència mundial en construcci­ó de grans vaixells”, conclou Serra.

 ?? DMAX ?? La presa d’Aldeadàvil­a, construïda al riu Duero, a la frontera entre Salamanca i Portugal
DMAX La presa d’Aldeadàvil­a, construïda al riu Duero, a la frontera entre Salamanca i Portugal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain