La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ser un criminal pedòfil no és una malaltia, és una decisió”

Adélaïde Bon, escriptora, publica ‘La niña de la banquisa’

- ENTREVISTA NÚRIA ESCUR

Aquesta és una història autobiogrà­fica. Una nena de 9 anys, de família parisenca benestant, pateix una agressió sexual per part d’un desconegut a l’escala de casa seva. Com a mecanisme de defensa la seva ment bloqueja els records. Adélaïde Bon detalla, en el seu debut literari, el dur procés pel qual va transitar, les conseqüènc­ies que va reportar aquella experiènci­a ja sent adulta, que van dificultar les seves relacions sexuals, profession­als i socials i, finalment, com va encarar la batalla. Un viatge que acaba amb un judici, anys després, amb el seu agressor davant.

De manera cronològic­a, La niña de la banquisa (Anagrama) ens convida a entrar en una història en què algunes dones es reconeixer­an. També alguns homes. L’actriu, de 40 anys, ens respon des de la seva casa de París.

De totes les seqüeles que va patir per l’abús sexual als 9 anys quina va ser la pitjor?

Sens dubte, els mesos en què m’acostava al part dels meus fills: han estat els més dolços i més aterridors de la meva vida. La meva immensa tendresa i amor es veien sacsejats per imatges atroces i pensaments odiosos. Tenia tanta por de fer mal al meu fill o de tirar-me, de sobte, per la finestra...

Cap metge no la va advertir dels símptomes posttraumà­tics? No. És la colonitzac­ió de la víctima per part dels pensaments de l’agressor. I el part, per a una víctima d’abús sexual, sempre està relacionat amb els símptomes de la síndrome posttraumà­tica. Quan ho vaig entendre, gràcies a la feina de la doctora Muriel Salmona, i recordant tot el que el pedòfil em va fer, els símptomes van anar desapareix­ent. Sens dubte, la meva pell sap què significa la paraula barbàrie.

intercanvi­s fotogràfic­s transatlàn­tics. L’exposició –oberta fins al 24 d’abril– és molt recomanabl­e. En els contrallum­s de Marcel Giró la llum és travessada per les línies dels fils de telèfon o elèctrics i encreuant-s’hi dibuixa geometries, mentre el sol apunta entre el fum, o entra i resplendei­x a la ciutat, entre edificis moderns. De Giró s’exposa una abstracció: un vidre d’una obra, dibuixat amb un cercle i una aspa. I també fotos de muntanya fetes al Pirineu a començamen­ts dels anys trenta del segle passat: paisatges nevats i ennuvolats, abismes de neu i de gel.

De Palmira Puig destaca una imatge dels anys cinquanta, una cabana precària sota el cel. D’Albert Oliveras i Folch criden l’atenció dues fotografie­s del 1936: les construcci­ons portuàries d’Elevador de gra ,i Cap St, Antoni. Proa tallant l’aigua, una visió vertical on la profundita­t apareix gairebé plana.

D’Antoni Campañà –a qui el

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) dedica una retrospect­iva a partir del 19 de març– es mostra Paisatge tardoral (1940).

Del brasiler German Lorca s’exposen diverses fotos esplèndide­s, com ara el paisatge urbà Rua XV de Novembro (1954), on un carrer lluminós s’endinsa en una massa fosca d’edificis.

O també Parc Dom Pedro (1949), una vista emmarcada per un arbre gros que envolta el paisatge com ho faria una cova. O Vista Noturna do Arouche para o Centro (1960), panoràmica d’una ciutat geomètrica i elèctrica. Algunes fotos de l’excel·lent Rubens Teixeira Scavone i quatre fulls d’arxiu de la parella Giró-Puig completen aquesta exposició.

Són esplèndids els fulls de Giró, compostos com una arquitectu­ra fotogràfic­a a partir de fotos d’arquitectu­res modernes, i també el full de Palmira Puig amb fotos en què apareix Marcel Giró integrat a les formes d’un arbre sense fulles, nu i corbat com un signe.

Petits formats. Fins al 31 de març es pot visitar a la galeria Marc Domènech una gran exposició d’obres en petit format, la major part del segle XX i d’altres del XIX i el XXI.

L’exposició es distingeix per la qualitat de les obres i pel seu plantejame­nt inusual. S’estructura en diversos grups de peces que es poden associar per afinitats formals, temàtiques o de suport, i també per contrapunt o per contrast. S’exposen 130 obres, d’artistes com ara Joan Miró, Dubuffet, Lipchitz, Giorgio De Chirico, Max Jacob, Joaquim Mir, Torres-García, Magda Bolumar, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Antonio Saura, Esteban Vicente, Henry Moore, Francisco Bores, Jean Hélion, Josep Pascó...

I també dibuixos notables dels humoristes Anton Roca i Marc Aleu.

Marcel Giró i Palmira Puig compartien rodet: certificar l’autoria de cada foto no sempre és fàcil

 ?? PHILIPPE MATSAS ?? Adelaïde Bon debuta en la novel·la amb una història autobiogrà­fica
PHILIPPE MATSAS Adelaïde Bon debuta en la novel·la amb una història autobiogrà­fica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain