La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Això no pot continuar així”

Joel González reclama canvis en la gestió de la Federació Espanyola

- TAEKWONDO SERGIO HEREDIA ELECCIONS A L’ESPANYOLA

Diu Joel González (31):

–Des de l’any 2000, any del debut del taekwondo com a esport olímpic, hem aconseguit cinc medalles olímpiques. Cinc! –recalca–. I tot i això, amb prou feines apareixem als mitjans. Per mi que una mica de culpa deu tenir-hi la Federació Espanyola, que no fa res. No lluita perquè sortim a la televisió, ni a la premsa. Aquesta és només una de les nostres queixes. Però n’hi ha més.

Joel González ha aconseguit

La UDEF parla de blanqueig de capitals, administra­ció deslleial, frau documental i malversaci­ó de fons

dos dels cinc podis olímpics: té un or de Londres 2012 (-58 quilos) i un bronze de Rio 2016 (-68 quilos).

És un pes pesant de la disciplina, però sembla improbable que aconseguei­xi més medalles: no serà a Tòquio 2020 (o 2021), perquè no es va guanyar la plaça.

I per aquest motiu, va replanteja­nt-se la vida.

Això és el que fa avui. Ha acabat la carrera de Criminolog­ia (UAB) i prepara un docderació, torat a l’UCAM sobre tripijocs als partits.

–Presento la tesi d’aquí un mes i mig –m’explica.

S’entrena de valent, però a un ritme inferior.

Ajuda el seu pare a Tae-Sport, l’acadèmia que la família té a Vilafant, a prop de Figueres.

I acompanya la Plataforma pel Canvi del Taekwondo, entitat liderada per Juan Carlos Eiriz i que aspira a superar Jesús Castellano­s, president federatiu des del 2005 fins a la seva dimissió mesos enrere, a les eleccions de dissabte vinent.

–És que fa molt de temps que veig coses estranyes i això ha de canviar –diu Joel González–. Fa dos anys, em vaig oferir a l’Espanyola. Li vaig proposar un pla d’expansió mediàtica. Pensi que jo aportava quatre patrocinad­ors, mentre que l’Espanyola no en tenia ni un. El president (Castellano­s) em va respondre que no hi havia diners per a això. Vaig entendre que ells s’ho maneguen tot. I que no volen que ningú no entri a la seva bombolla.

I l’espoleta, diu, va arribar a finals de desembre:

–Era el dia dels Sants Innocents i vaig voler fer una broma a les xarxes. Vaig insinuar que em presentari­a a president. No els va fer cap gràcia. Van dir que aquestes bromes no tenien solta, que ‘estava donant ales als dolents, als que volen fer malbé el taekwondo’. Em van trucar molts dels que pensaven com jo: havien perdut la por. Però l’Espanyola va tombar la meva presència a l’assemblea. I llavors ja em vaig enrolar en la plataforma i vaig assumir que calia canviar les coses: cal modernitza­r la fe

“Cinc anys després, no hi ha mesures cautelars contra la meva gestió; em fan costat 14 de 18 federacion­s”

crear un ambient mediàtic, contractar persones externes i aconseguir patrocinad­ors.

Joel González s’estima més no entrar en les qüestions judicials, les indagacion­s que ha obert la Unitat Central de Delinqüènc­ia Econòmica i Fiscal (UDEF), i que tenen la directiva actual en el punt de mira.

Segons els informes a què ha accedit La Vanguardia, s’acusa la directiva de Jesús Castellano­s de blanqueig de capitals, administra­ció deslleial, frau documental i malversaci­ó de fons públics.

L’afer es troba en espera de judici.

Informes relatius als exercicis del 2010, 2011 i 2012 observen desviacion­s superiors als 100.000 euros a cadascun (en el cas del 2010, arriba fins als 255.099,74 euros), quantitats que responen a dietes indegudes, factures en hotels per clients que no s’hi van allotjar mai, pagaments a empleats per feines que no van fer mai o cobraments en quilometra­tge per viatges que no van tenir lloc.

Jesús Castellano­s, llavors president, es presenta a les eleccions de dissabte.

Ahir atenia La Vanguardia: –La veritat és que considero que la plataforma fa molt de soroll a còpia de manipulaci­ons i mentides –diu.

–Però hi ha informes policials que carreguen contra la seva gestió –comento.

–El que cal destacar és que, després de quatre o cinc anys d’investigac­ions, no s’ha pres cap mesura cautelar contra la nostra directiva. Tot està en fase d’investigac­ió. I em sorprèn que aquesta plataforma, que té el suport de només quatre de les 18 federacion­s, davant les 14 que em donen suport a mi, faci servir aquestes denúncies com a arma electoral. És evident que no s’està respectant la presumpció d’innocència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain