La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost per treballado­r per frenar el virus és de 123 euros en un any

- REDACCIÓ

Les empreses catalanes van gastar de mitjana 123 euros per treballado­r l’any transcorre­gut des de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia en mesures destinades a evitar el contagi pel coronaviru­s. Així es reflecteix en una enquesta a 152 empreses que ha fet l’oficina de prevenció de riscos de Foment del Treball, que destaca que les companyies relacionad­es amb la indústria i la construcci­ó són les que han assumit més costos, amb 236 i 147 euros, respectiva­ment. Les economies d’escala van perjudicar les micro, petites i mitjanes empreses, que són les que van suportar una despesa relativa superior, amb 632, 489 i 536 euros, respectiva­ment, mentre que en les grans es va repartir més bé l’esforç i es va situar en els 100 euros de mitjana, sempre segons l’enquesta. Tots es van implicar en la tasca per preservar la salut. La inversió mitjana de les empreses per evitar els contagis va ser de 101.834 euros.

L’enquesta de Foment aborda l’impacte de la crisi sanitària i de les mesures restrictiv­es de l’economia en el compte de resultats. I la conclusió és demolidora: un 34% de les empreses que ha participat en l’enquesta declara pèrdues en els nou primers mesos del 2020, mentre que un 15% diu que va obtenir beneficis. Un 4% va dir que va mantenir els seus resultats i la resta dels participan­ts no va voler o no va poder

Una enquesta de Foment del Treball diu que la despesa a les pimes es dispara i baixa a la gran empresa

respondre. Els resultats estan afectats, sobretot, per la caiguda del PIB. Un 40% de les empreses assegura que va tenir un descens de vendes, un 13% indica que va incrementa­r la facturació l’any de la pandèmia i la resta no es pronuncia.

En aquest punt, també un 42% no ha volgut o pogut quantifica­r la variació de la facturació. L’enquesta es va elaborar entre l’1 de novembre del 2020 i el 31 de gener amb la participac­ió de 152 empreses de Catalunya, la majoria del sector serveis. Un 70% de les empreses de l’enquesta presta serveis considerat­s essencials.

 ?? GIORGIO VIERA / EFE ?? Les mesures de prevenció han salvat milers de vides
GIORGIO VIERA / EFE Les mesures de prevenció han salvat milers de vides

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain